Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη σήμερα, Τρίτη με στόχο να επιστρέψουν και οι δύο χώρες σε πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015 που εγκατέλειψε η αμερικανική πλευρά πριν από τρία χρόνια επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Έτσι λοιπόν οι πέντε συνυπογράφοντες Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα της JCPOA, ήτοι της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα έχουν συνομιλίες στη Βιέννη με τους αξιωματούχους της Τεχεράνης.
Οι "5” πρόκειται να συγκροτήσουν δύο ομάδες εργασίας ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταφέρει από την ιρανική στην αμερικανική πλευρά και αντιστρόφως τις διατυπούμενες θέσεις και προτάσεις, με στόχο την επιστροφή αμφοτέρων στις προβλέψεις της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι βάση της JCPOA, οι αμερικανικές και άλλες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη καταργήθηκαν ως αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα για να καταστήσει δυσκολότερη την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου - μια φιλοδοξία που αρνείται η ιρανική κυβέρνηση.
Η Τεχεράνη επανειλημμένα απέρριψε τις "άμεσες και έμμεσες διαπραγματεύσεις" με τον μακροχρόνιο αντίπαλό της και η Ουάσινγκτον δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Αρχικά οι συνομιλίες θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.
Ωστόσο ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι "Η ατζέντα μας κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βιέννη θα είναι η άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, όπως έχει πει επανειλημμένα ο ανώτατος ηγέτης μας. Κάτι λιγότερο από αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό".
Ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα, αντιτάχθηκε στη σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων.
Επιπλέον, η Τεχεράνη δεν δέχεται να διαπραγματευτεί ζητήματα εκτός των πυρηνικών, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των ανησυχιών των ΗΠΑ, όπως η "παρεμβατική" συμπεριφορά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.
Η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επιθυμεί μεν να αναβιώσει τη συμφωνία, αλλά τονίζει ότι αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να άρει τις κυρώσεις χωρίς να δει κίνηση "καλής θέλησης" από την Ιρανική κυβέρνηση.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες πάντως ότι το επίκεντρο των συνομιλιών της Βιέννης θα είναι "τα πυρηνικά μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει το Ιράν για να επιστρέψει στη συμμόρφωση" με την συμφωνία του 2015.