Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, αποτέλεσε τον πρώτο «γρίφο» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να λύσει στην αρχή της χρονιάς. Η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν αφήνει μόνο πολιτικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση και το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αντιθέτως πυροδότησε ζυμώσεις και στον χώρο της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας περισσότερο τις αντίθετες ροπές, παρά τις συγκλίσεις, που υπάρχουν στα κόμματα της κεντροαριστεράς.
Η κοινοβουλευτική εκλογική διαδικασία αρχίζει το Σάββατο και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τέσσερις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του κ. Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 12 Φεβρουαρίου. Πολιτικά, η κυβερνητική πλειοψηφία θα πιστωθεί το κέρδος όχι μόνο της συσπείρωσης των δυνάμεών της, που καταγράφηκε με την ανακοίνωση του κ. Τασούλα, αλλά και της στήριξης της επιλογής της από ανεξάρτητους βουλευτές και δη ιστορικά της πρώην στελέχη, όπως τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, πολιτικά, οι επικείμενες ψηφοφορίες έχουν ενδιαφέρον και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς λαμβάνουν χαρακτήρα «μπρα ντε φερ» για την κοινοβουλευτική εμβέλεια, που μπορούν να αποκτήσουν οι υποψηφιότητες, που καταθέτουν.
Σε κάθε περίπτωση, με την προεδρική εκλογή «κλείνει» η ατζέντα των πολιτικών κρίσιμων «ραντεβού» μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που η κυβέρνηση τοποθετεί την άνοιξη του 2027. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα διάστημα «καθαρού» πολιτικού χρόνου δύο ετών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο στρατηγικός σχεδιασμός, που αναπτύσσεται, επικεντρώνεται στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με επίκεντρο την καθημερινότητα και την οικονομία, την ώρα, που αναδύονται μεγάλες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις τον πρώτο μήνα του νέου έτους, προκαλεί χαμόγελα, καθώς στα δημοσκοπικά ευρήματα δίνεται θετικό πρόσημο, κυρίως όταν ερμηνεύονται με την προοπτική του χρόνου, που απομένει έως ότου η κυβέρνηση πει ότι ολοκλήρωσε το έργο της. Μία ακόμη μέτρηση της κοινής γνώμης, αυτή της Alco, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, έχοντας «υπερπηδήσει» τη δυναμική, που το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες. Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ παραμένει διψήφια, με προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων για την κυβέρνηση και αύξηση των ποσοστών της, αλλά και πτώση για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Δύο στοιχεία των δημοσκοπήσεων μπαίνουν στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που παραμένει διψήφιο – περί του 12% κατά την Alco, ακόμη και υψηλότερο σε άλλες μετρήσεις – και η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, που αποτυπώνεται στο 64%, με τις μεγαλύτερες διαρροές, αυτή την ώρα να καταγράφονται προς τους αναποφάσιστους και όχι προς άλλα κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2% κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, στοιχείο με σημασία, καθώς ο κεντρώος χώρος είναι η κρίσιμη παράμετρος στις εθνικές κάλπες.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι στον μεσαίο χώρο θα δοθεί η κύρια «μάχη» με το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει στο διακύβευμα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας ως το μείζον που θα μετρήσουν οι πολίτες, κυρίως σε μια περίοδο ρευστότητας, όπως αυτή στην οποία εισέρχεται η διεθνής πολιτική σκηνή. Όπως επισημαίνουν, τα τελευταία «επεισόδια» στην απόπειρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συγκλίνουν έστω στην επιλογή ενός υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και η συζήτηση περί συνεργασιών, που ανέδειξε μια εικόνα σύγχυσης για τις προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, αναβιώνοντας ακόμη και το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύμπραξης με πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν την περίοδο της κρίσης, αναγάγουν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία στον πόλο εκείνο, που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία την επόμενη ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,5% από 24% στην προηγούμενη μέτρηση, με το ΠΑΣΟΚ να καταγράφεται στο 14,5% από 15,9%. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με άνοδο των ποσοστών τους, βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση, με το ΚΚΕ στο 8,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7,7%. Στην ίδια θέση, αλλά με σημαντική πτώση ποσοστών, η Ελληνική Λύση με 7,7% από 8,8%. Ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 4,9% Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, η Νίκη με 3,4%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με 3%, το ΜέΡΑ25 στο 2,6% και η Νέα Αριστερά στο 1,2%.
Παρά το πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, κατά μία έννοια, την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε μέτρηση της Opinion Poll, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αποδοχή της υποψηφιότητάς του να φτάνει το 47,8%, να ακολουθεί η Λούκα Κατσέλη με 40,2% και ο Τάσος Γιαννίτσης με 37%. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επιλογή Τασούλα αποδεικνύεται ότι υπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός κατέληξε στο πρόσωπό του.