Νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους αμάχους σχεδιάζουν οι ΗΠΑ με μία πλωτή πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο αναμένεται να διαρκέσει περί τους δύο μήνες και στόχο έχει να μπορέσει να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας.
Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα από την μία θα αποτραπεί να βρεθεί προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται με ασφάλεια και πιο αποτελεσματικά, ειδικά μετά την τραγική εξέλιξη κατά την οποία μία παλέτα με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσε και σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα δέκα αφού δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο.
Η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες για την κατασκευή της δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς εξασθενούν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για την τεράστια παροχή αμερικανικών όπλων που έχουν συμβάλει στον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων στη σύγκρουση.
Είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση.
Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Ashdod απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να ανοίξουν το βόρειο συνοριακό πέρασμα. Το λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, αποτελεί βασικό σημείο άφιξης βοήθειας.
Αλλά όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ένα ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να ξεφορτωθούν και να επαναφορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια ουρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.
Περίπου 576.000 άνθρωποι - περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.
Υπάρχει "τρομερή, επείγουσα ανάγκη" για ανακούφιση, δήλωσε ο Ράιντερ περιγράφοντας αυτό που χαρακτήρισε ως "αποστολή έκτακτης ανάγκης" που ακόμη ολοκληρώνεται.
Στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Ταξιαρχίας Μεταφορών του στρατού που εδρεύει στη Βιρτζίνια. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλωτού προβλήτα στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε μια πλωτή γέφυρα. Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.
Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο Ράιντερ. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.
Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι «σίγουρα πιθανό». Πρόσθεσε ότι "αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε... θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα".
Ανθρωπιστική βοήθεια σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε 10 γιατί δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο
Εν τω μεταξύ, μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Γάζα με πέντε ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και άλλους δέκα να τραυματίζονται, όχι από βομβαρδισμούς και ανταλλαγή πυρών αυτή τη φορά, αλλά από αστοχία υλικού κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής κοντά στον παράκτιο προσφυγικό καταυλισμό γνωστό ως αλ-Σάτι, ένα από τα πιο κατεστραμμένα μέρη της Γάζας, αφού ένα αλεξίπτωτο που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα δεν άνοιξε σωστά και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής νοσηλευτής των επειγόντων περιστατικών, Μοχάμεντ αλ-Σέιχ. Ένας μάρτυρας από τον καταυλισμό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ακολουθήσει τη βοήθεια που έπεσε με αλεξίπτωτο με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι». «Τότε, ξαφνικά, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε σαν πύραυλος στη στέγη ενός από τα σπίτια», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Γκουλ. «Δέκα λεπτά αργότερα είδα ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις μάρτυρες και άλλους τραυματίες, οι οποίοι έμεναν στη στέγη του σπιτιού όπου έπεσαν τα πακέτα βοήθειας».
Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.
Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι «οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα», ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στα θύματα.
«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αμάχους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ανθρωπιστικών ρίψεων από αέρος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αμερικανικών ρίψεων από αέρος», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Αναφερόμενο στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν «μάταιες» και «δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει βοήθεια».
Οι προσπάθειες των οργανισμών βοήθειας να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών εμποδίων, κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης πει ότι οι ρίψεις από αέρος ή ένας προτεινόμενος θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες παραδόσεις, προτρέποντας να επιτραπεί σε περισσότερα φορτηγά να φτάσουν στη Γάζα μέσω περισσότερων συνοριακών διαβάσεων.
Αυτό είναι το πλοίο που θα φύγει από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα - Δείτε βίντεο
Σημειώνεται πως ένα πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο.
Μια αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι φορτώνει βοήθεια για τη Γάζα σε ένα πλοίο στην Κύπρο, το οποίο θα είναι το πρώτο φορτίο προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα ανοίξει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το πλοίο με ισπανική σημαία, Open Arms, έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, την πλησιέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ομάδες της World Central Kitchen βρίσκονται στην Κύπρο και φορτώνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς τη βόρεια Γάζα», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και εβδομάδες μαζί με τον έμπιστο συνεργάτη μας ΜΚΟ Open Arms για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας που θα μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας στην περιοχή», προσθέτει.
🚨 #ULTIMAHORA #EMERGENCIAGAZA
— Open Arms (@openarms_fund) March 8, 2024
Hace 3 semanas, el buque #OpenArms llegó a Chipre en misión conjunta con @WCK. Lo que parecía una tarea imposible en aquel momento hoy está a punto de hacerse realidad.
El esfuerzo desplegado para abrir un corredor humanitario marítimo en #Gaza… pic.twitter.com/9SUn8eOAX4
Διεθνής πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο
Υπενθυμίοζεται πως την Παρασκευή, την πρόθεση να ανοίξουν θαλάσσιο διάδρομο προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στους κατοίκους της Γάζας εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική, με αθώες παλαιστινιακές οικογένειες και παιδιά να αναζητούν απεγνωσμένα για τα βασικά αγαθά. Γι’ αυτό σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν την πρόθεσή μας να ανοίξουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή των αναγκαίων πρόσθετων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης», αναφέρεται στη δήλωση.
Παράλληλα, έγινε λόγος για «ηγετική θέση της Κύπρου» στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Αμάλθειας» με την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί «αναπόσπαστο στοιχείο για να καταστεί δυνατή αυτή η κοινή προσπάθεια για την έναρξη ενός θαλάσσιου διαδρόμου».
«Από κοινού, τα κράτη μας σκοπεύουν να βασιστούν σε αυτό το μοντέλο για να παραδώσουν σημαντική πρόσθετη βοήθεια μέσω θαλάσσης, σε συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας προς τη Γάζα σύμφωνα με την απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες των ΗΑΕ για την κινητοποίηση της υποστήριξης της Πρωτοβουλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αρχική αποστολή τροφίμων μέσω θαλάσσης προς τον πληθυσμό της Γάζας», επισημαίνεται.
«Η Κύπρος θα συγκαλέσει σύντομα ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσει πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτό το θαλάσσιο κανάλι υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, συμπληρώνοντας τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές, μεταξύ άλλων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια αποστολή έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία του αμερικανικού στρατού για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας στη Γάζα, σε συντονισμό με τους ανθρωπιστικούς εταίρους και άλλες χώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας μέσω θαλάσσης. Οι προσπάθειες αυτές θα συντονιστούν στενά με την κυβέρνηση του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, τονίζεται ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα μέσω θαλάσσης «θα είναι πολύπλοκη και τα κράτη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε τη βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».
«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί -και πρέπει- να αποτελέσει μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των δυνατών οδών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για την επέκταση των παραδόσεων από ξηράς, επιμένοντας να διευκολύνει περισσότερες διαδρομές και να ανοίξει πρόσθετα περάσματα για να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε περισσότερους ανθρώπους.
Επιβεβαιώνουμε ότι η προστασία της ζωής των πολιτών είναι βασικό στοιχείο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να γίνεται σεβαστό. Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.