ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ζητά να διακοπεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ζητά να διακοπεί η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ζητά να σταματήσει κάθε στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στην Υεμένη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στην πολιτική του απέναντι στο Ριάντ.

Το ιστορικό αυτό ψήφισμα, που περιορίζει τις προεδρικές εξουσίες σε ό,τι αφορά την εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία. Από τη Βουλή πέρασε με ψήφους 247 υπέρ έναντι 175 κατά, με περίπου 15 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να το υιοθετούν.

Η απόφαση θα σταλεί προς επικύρωση στον Λευκό Οίκο, όμως ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο.

"Σήμερα ταχθήκαμε ξεκάθαρα εναντίον του πολέμου και του λιμού, υπέρ (της εκχώρησης) των στρατιωτικών εξουσιών στο Κογκρέσο, ψηφίζοντας τον τερματισμό της συνενοχής μας στον πόλεμο της Υεμένης", δήλωσε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, ο συντάκτης του ψηφίσματος.

Ο γερουσιαστής και επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Κόρι Μπούκερ απευθύνθηκε ευθέως στον πρόεδρο μέσω του Twitter. "Έχετε δηλώσει ότι τα μεγάλα έθνη δεν πολεμούν σε ατέρμονες μάχες. Δείξτε μας ότι είστε ειλικρινής: βάλτε τέλος στην εμπλοκή μας σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο", έγραψε.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια που το Κογκρέσο χρησιμοποιεί τον νόμο που ψηφίστηκε το 1973 (War Power Resolution) για να περιορίσει τις στρατιωτικές εξουσίες ενός προέδρου.

Με το ψήφισμα για την Υεμένη, "το Κογκρέσο απαιτεί από τον πρόεδρο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις εχθροπραξίες" στην Υεμένη μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εκτός από τις επιχειρήσεις εκείνες που στοχοθετούν την Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει μια αναβολή, αλλά θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος επιμένουν ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Υεμένη παραβιάζει το Σύνταγμα το οποίο ορίζει ότι το Κογκρέσο και όχι ο πρόεδρος καθορίζει το πότε συμμετέχει η χώρα σε πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ