ΗΠΑ: Ποιες είναι οι επτά πολιτείες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο - Προηγείται δημοσκοπικά η Χάρις
shutterstock
shutterstock
BBC - Guardian

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι επτά πολιτείες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο - Προηγείται δημοσκοπικά η Χάρις

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Ενώ αρχικά προοιωνιζόταν μια επανάληψη της εκλογικής μάχης του 2020, ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την καταστροφική παρουσία στο debate του περασμένου Ιουνίου ο σημερινός πρόεδρος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, δημοσιεύονται διαρκώς δημοσκοπήσεις και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές που έγιναν μετά την πρώτη -και μάλλον τελευταία- τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψήφιων για την προεδρία της υπερδύναμης.

Περισσότεροι από 67 εκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία το βράδυ της 10ης  Σεπτεμβρίου στην Πενσιλβάνια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη στη συνέχεια από το Reuters/Ipsos σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων, το 53% δήλωσε ότι επικράτησε η Χάρις, ενώ το 24% είδε νικητή τον Τραμπ. Επίσης, στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές, η Χάρις διεύρυνε λίγο το προβάδισμά της, αφού προηγείται με πέντε μονάδες του αντιπάλου της (47% – 42%) έναντι των τεσσάρων πριν το debate (45% –  41%).

Άλλη δημοσκόπηση, του YouGov αυτή τη φορά, σε επίσης 1.400 ενήλικες στις ΗΠΑ, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα: από όσους είχαν παρακολουθήσει τη συζήτηση, το 55% είπε ότι κέρδισε η Χάρις και το 25% είπε ότι ο Τραμπ, όμως δε διαπιστώθηκε κάποια αλλαγή στην πρόθεση ψήφου πριν και μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση, αφού η Χάρις διατήρησε το οριακό προβάδισμα (46% – 45%) που είχε και πριν τη συζήτηση.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή φαίνεται να συνηγορούν ότι αν και η πλειονότητα όσων παρακολουθούσαν τη συζήτηση ένιωσαν ότι η Χάρις επικράτησε, η απόδοση αυτή μπορεί να μη  μεταφραστεί απαραίτητα σε περισσότερες ψήφους, αφού πολλοί Αμερικανοί έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξουν.

Στους μήνες που προηγήθηκαν της απόφασης του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν σταθερά πίσω από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Αν και υποθετικά εκείνη την εποχή, αρκετές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και η Χάρις δε θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της η κούρσα έγινε πιο σφιχτή και ανέπτυξε ένα μικρό προβάδισμα έναντι της αντιπάλου της, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε.

Αν και αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το πόσο δημοφιλής είναι ένας υποψήφιος σε όλη την επικράτεια, δεν είναι απαραίτητα ένας ακριβής τρόπος για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ για τις εκλογές χρησιμοποιούν ένα περίπλοκο σύστημα εκλεκτορικού κολεγίου, βάσει του οποίου σε κάθε πολιτεία αναλογεί ένας αριθμός ψήφων κατά προσέγγιση ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της.

Συνολικά υπάρχουν 538 ψήφοι του εκλεκτορικού σώματος προς κατανομή, επομένως ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 270 ψήφους εκλεκτόρων για να κερδίσει.

Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι περισσότερες ψηφίζουν σχεδόν πάντα παραδοσιακά το ίδιο κόμμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο μια χούφτα πολιτείες που το εκλογικό σώμα μεταβάλλεται και οι δύο υποψήφιοι καταβάλουν προσπάθειες να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη. Ουσιαστικά πρόκειται για τις περιοχές που τελικά θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο και γι’ αυτό είναι γνωστές και ως «πολιτείες - πεδία μάχης».

Πρόκειται για τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νεβάδα, την Τζόρτζια, την Αριζόνα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.    

Αυτήν τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ σφιχτές και στις επτά αυτές πολιτείες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος πραγματικά οδηγεί την κούρσα. Διαθέτουμε λιγότερα δεδομένα για αυτές τις περιοχές καθώς υπάρχουν λιγότερες τοπικές δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με τις εθνικές, ενώ είναι γνωστό ότι κάθε δημοσκόπηση έχει ένα περιθώριο σφάλματος που σημαίνει ότι οι αριθμοί μπορεί να είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψηφίους σε πολλές από αυτές τις πολιτείες είναι μικρότερη από μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την Πενσιλβάνια, η οποία είναι καίριας σημασίας, καθώς συνεισφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων εκλογικών κολεγίων και επομένως διευκολύνει τον νικητή να φτάσει τις 270 ψήφους που χρειάζονται.

Η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν ήταν παλαιότερα προπύργια των Δημοκρατικών, πριν ο Τραμπ πάρει αυτές τις πολιτείες με το μέρος του για να κερδίσει την προεδρία το 2016. Ο Μπάιντεν κατάφερε να τις ανακτήσει το 2020 και αν η Χάρις μπορέσει να κάνει το ίδιο φέτος, τότε θα είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις εκλογές.

Guardian: Διευρύνει το προβάδισμά της η Χάρις

Από την πλευρά του, ο Guardian κάνοντας μια σύνοψη των δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν το ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ αυτής της εβδομάδας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διευρύνει το προβράδισμά της έναντι του πρώην προέδρου, ο οποίoς φαίνεται να χάνει και στις έρευνες κοινού μετά την κάπως αλλοπρόσαλη εμφάνισή του στην τηλεμαχία.

Η τελευταία έρευνα του Guardian για την παρακολούθηση των τάσεων των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανακτήσει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, μια μετατόπιση από τις έρευνες στην αρχή της εβδομάδας, όταν ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι.

Ανάλογα στοιχεία και από άλλες δημοσκοπήσεις, ορισμένες από τις οποίες δείχνουν την Χάρις με μεγαλύτερο προβάδισμα από το πλεονέκτημα 0,9% που εμφανίζεται στην έρευνα του Guardian.

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, η πρώτη που διενεργήθηκε μετά το ντιμπέιτ, έδειχνε ότι η Χάρις προηγείται με πέντε μονάδες, 47% έναντι 42%, μια αύξηση 1 μονάδας σε σχέση με το προβάδισμα που είχε ένα μήνα πριν, μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Μια δημοσκόπηση της Morning Consult που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε παρόμοιο προβάδισμα της Χάρις με 50% έναντι 45%, δηλαδή μια διαφορά πέντε μονάδων, αυξημένη δηλαδή σε σχέση με το προβάδισμα τριών έως τεσσάρων μονάδων που κατέγραφε ο Χάρις πριν από το ντιμπέιτ.

Πώς κέρδισε πόντους η Κάμαλα Χάρις
Σύμφωνα με τον Guardian το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η Κάμαλα Χάρις «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις, οφείλεται και στο ντιμπέιτ. Ηταν ήρεμη και είχε τον έλεγχο σε αντίθεση με τον Τραμπ που κατέφυγε στα γνωστά του fake news, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις του για τους μετανάστες.

«Σίγουρα πήρε ένα προβάδισμα η Χάρις - και αν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ένα λίγο μεγαλύτερο προβάδισμα από ό,τι πίστευα», δήλωσε στον Guardian ο John Zogby, βετεράνος δημοσκόπος που πιστεύει ότι βασικές στιγμές σε ορισμένα ντιμπέιτ είχαν μικρές αλλά καθοριστικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα προηγούμενων προεδρικών εκλογών.

«Είναι σαφές ότι η Καμάλα Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ. Υπάρχουν αρκετές δημοσκοπήσεις που το δείχνουν αυτό και άλλοι παρατηρητές πέρα από τις δημοσκοπήσεις πιστεύουν επίσης ότι κέρδισε. Νομίζω ότι, το πιο σημαντικό είναι ότι ο Τραμπ έχασε το ντιμπέιτ. Έχασε μεγάλη αξιοπιστία, πέραν του ότι έχασε το ντιμπέιτ».