Το μήνυμα ότι δεν θέλουν πόλεμο στέλνουν εμμέσως πλην σαφώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, τονίζοντας ότι πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στις αρχές του νέου έτους, με στόχο την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον επανήλθε σε κατηγορίες περί κλιμάκωσης στα σύνορα με την Ουκρανία, δείχνοντας το Κρεμλίνο, ενώ ο Πούτιν επανέλαβε ότι περιμένει από τη Δύση να εγκαταλείψει την «επιθετική γραμμή».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει συμφωνήσει να ξεκινήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ το νέο έτος, με σκοπό να συζητηθούν τα αιτήματα της Μόσχας για «εγγυήσεις ασφάλειας» στην Ευρώπη, θέτοντας σειρά όρους, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση εισόδου της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή της νέας προσπάθειας να αποτραπεί η επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο και οι κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης, ζήτησαν να μην εξαιρεθούν από την όποια συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία θα επηρέαζε τα συμφέροντά τους.
Η Ουκρανία και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, πολύ σύντομα. Η Ρωσία αρνείται, παρόλο που μετακινεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η «επέκταση προς Ανατολάς»
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη πως η Ρωσία περιμένει από τη Δύση να εγκαταλείψει την «επιθετική γραμμή».
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει εγγυήσεις για το ότι συγκεκριμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, καθώς και ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την επέκταση προς Ανατολάς.
«Έχουμε συμφωνήσει ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε σημαντικές συνομιλίες με τη Μόσχα στις αρχές του νέους έτους με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις.
Βλέπουν κλιμάκωση, αλλά ελπίζουν
Εντωμεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν και πάλι σήμερα τη Ρωσία ότι συνεχίζει την «κλιμάκωση» στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως ταυτόχρονα ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος με τη Μόσχα.
«Η Ρωσία συνεχίζει την κλιμάκωση και δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της» στα σύνορα, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση.
Η διαπίστωση έγινε αφού η Γερμανία έκανε λόγο για νέες «κινήσεις στρατιωτικών μονάδων» από τη ρωσική πλευρά.
«Υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και διπλωματικής επαφής (σ.σ. με τη Ρωσία) που είναι ανοιχτή και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ελπίζουμε να συνεχιστεί», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Κάθε νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας θα είχε συνέπειες και σημαντικό κόστος» για τη Ρωσία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απειλήσει με κυρώσεις «άνευ προηγουμένου» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις»
Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος είπε ότι αν συνεχιστεί η «σαφέστατα επιθετική γραμμή» της Δύσης η Μόσχα θα λάβει στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα ως αντίποινα και θα αντιδράσει «στις μη φιλικές ενέργειες», η Ψάκι είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απευθύνεται στο δικό του κοινό, που δεν είναι οι ΗΠΑ».
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις όσον αφορά τη Ρωσία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Η επιθετική ρητορική προέρχεται μόνο από μία πλευρά και πιστεύω ότι όλος ο κόσμος το βλέπει καθαρά», κατέληξε.
Επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε την Τετάρτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με επίκεντρο τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.
Οι δύο αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος.