Η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί, αλλά οι Αμερικανοί που είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις γιόρτασαν χθες Παρασκευή μια πρώτη νίκη στους δρόμους της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα σε αυτό δικαίωμα των γυναικών.
Στις 22 Ιανουαρίου 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στην ιστορική υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ» το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Έκτοτε κάθε Ιανουάριο οι αντίπαλοι των αμβλώσεων πραγματοποιούν πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο για να του ζητήσουν να ακυρώσει την απόφαση αυτή.
Φέτος οι διαδηλωτές ήταν ακόμη περισσότεροι υπόψιν. Ανάμεσά τους, όπως πάντα, πολλοί νέοι που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον με το σχολείο ή την ενορία τους, αλλά και άνδρες με ράσα και οικογένειες που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Επιλέγουμε τη ζωή» ή «Το μέλλον είναι κατά της άμβλωσης».
Κάποιοι υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης “Proud Boys” είχαν προσκληθεί στην πορεία, αλλά έμειναν πίσω από τον αστυνομικό κλοιό.
Κατ’ ομολογία των συμμετεχόντων η ατμόσφαιρα ήταν «χαρούμενη» και «αισιόδοξη», περισσότερο από άλλες φορές.
«Άλλες χρονιές ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στη μάχη», δήλωσε ο Τζόζεφ Σκορντάτο, ένας νεαρός άνδρας που ήταν ντυμένος ιππότης, σύμβολο της μάχης του «για τη ζωή των αθώων». «Φέτος είναι πιο γιορτινή η ατμόσφαιρα διότι γνωρίζουμε ότι έχει έρθει η αρχή του τέλους για την άμβλωση στην Αμερική!».
«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», επεσήμανε χαρούμενη και η 72χρονη Μαρίσα Τσάμπερλεϊν, η οποία τα τελευταία 37 χρόνια έχει λείψει μόνο από τέσσερις «Πορείες για τη ζωή».
«Ίσως να είναι η τελευταία», ελπίζει.
«Ιστορική αλλαγή»
Σημειώνεται ότι το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, στο οποίο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές, μεταξύ αυτών ΚΑΙ την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια πιστή καθολική, για να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, θερμή προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο, έχει δείξει πολλά σημάδια τα οποία οι αντίπαλοι της άμβλωσης θεωρούν «θετικά».
Αρχικά αρνήθηκε επανειλημμένα να μπλοκάρει μια νομοθεσία του Τέξας, παρά το γεγονός ότι αντίκειται στην απόφαση του 1973 και απαγορεύει τις αμβλώσεις ήδη από την 6η εβδομάδα της κύησης, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έχει θέσει ως όριο την 24η εβδομάδα.
Παράλληλα πολλοί συντηρητικοί δικαστές είχαν αφήσει να εννοηθεί, όταν εξέταζαν την περιοριστική νομοθεσία του Μισισιπή, ότι είναι έτοιμοι να περιορίσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν εντελώς την απόφαση «Ρόου εναντίον Ουέιντ».
«Τα σχόλιά τους έδειξαν ότι σέβονται την ανθρώπινη ζωή», εκτίμησε η 24χρονη ακτιβίστρια Κάρλι Λότζιτς που πήγε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, διασχίζοντας όλη τη χώρα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ, ιδίως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα, παραμένει σθεναρά αντίθετο στην τεχνητή διακοπή της κύησης και οι συντηρητικές πολιτείες υιοθέτησαν, στο πέρασμα του χρόνου, νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε αυτές τις επεμβάσεις.
Όμως, οι νόμοι που αντικρούουν απευθείας το πλαίσιο, που έχει ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ιδίως εκείνοι που απαγορεύουν όλες τις αμβλώσεις ή περιορίζουν τις αμβλώσεις στην πρώτες εβδομάδες της κύησης, είχαν, έως σήμερα, συστηματικά ακυρωθεί από τα δικαστήρια.
«Κι άλλη δουλειά»
«Μην πλανάστε», προειδοποίησε όμως η Τζιν Μανσίνι, πρόεδρος της «Πορείας για τη ζωή». «Αν καταργηθεί ο Ρόου, οι γραμμές της μάχης θα αλλάξουν», αλλά «ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλες τις πολιτείες».
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στα τέλη Ιουνίου. Αν ανατρέψει την απόφαση «Ρόου εναντίον Ουέιντ», αυτό θα σημαίνει ότι κάθε πολιτεία θα είναι ελεύθερη να εμποδίζει ή όχι τις αμβλώσεις. Οι μισές από αυτές, κυρίως στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, είναι έτοιμες να το πράξουν.
Υπογραμμίζεται ότι οι προοδευτικές πολιτείες από την άλλη έχουν στόχο να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο έδαφός τους. «Θα έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες, για να στηρίξουμε τις οικογένειες, τις μητέρες, τους ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις», υπογράμμισε η 32χρονη Μίσι Μαρτίνες- Στόουν.
Η εν λόγω κάτοικος του Λούιβιλ στο Κεντάκι, που συμμετέχει εδώ και 17 χρόνια στη μάχη κατά των αμβλώσεων δεν πίστευε ότι θα έβλεπε «τόσο γρήγορα» το τέλος του «Ρόου εναντίον Ουέιντ».
«Αυτό με κάνει αισιόδοξη, αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο του Τέξας εξαιρετικά περιοριστικού για την άμβλωση, τον οποίο η ανώτατη δικαστική αρχή είχε εξετάσει μια πρώτη φορά και είχε αρνηθεί να αναστείλει.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την πρόθεση να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να "παρέμβει εκ νέου σε αυτό τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από έξι εβδομάδες κύησης σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του 'Αντονι Κόλεϊ.
Ο νόμος, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής δικαστικής διαμάχης, απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή που οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι ανιχνεύσιμοι, δηλαδή περίπου την 6η εβδομάδα της κύησης όταν οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ακόμη ότι έχουν συλλάβει, και δεν προβλέπει εξαίρεση σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού.
Παρόμοιοι νόμοι ακυρώθηκαν στο δικαστήριο επειδή παραβιάζουν τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης.
Αλλά ο νόμος του Τέξας περιλαμβάνει μια μοναδική διάταξη: αναθέτει "αποκλειστικά" στους πολίτες τη μέριμνα να εφαρμόζεται το μέτρο προτρέποντάς τους να μηνύουν τις οργανώσεις ή τα πρόσωπα που βοηθούν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση παράνομα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα "νέα θέματα διαδικασίας" για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλοντας μήνυση για λογαριασμό της κατά του Τέξας
Στις 6 Οκτωβρίου 2021, ένας δικαστής πρωτοβάθμιου δικαστηρίου την δικαίωσε και ανέστειλε τον νόμο εν αναμονή μιας επανεξέτασης επί της ουσίας. "Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος να συνεχιστεί μια ακόμη ημέρα", είχε γράψει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν.
Μερικές κλινικές ξανάρχισαν τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Αλλά μέρες αργότερα, εφετείο στη Λουϊζιάνα, γνωστό για τον συντηρητισμό του, ακύρωσε την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.