Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, πιστεύει -κατά δήλωσή του- πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα οδηγήσει σε «μετασχηματισμό της άδικης τάξης που κυβερνά τον κόσμο». Μεθερμηνευόμενη, η δήλωσή του αυτή αποκαλύπτει τη μύχια επιθυμία του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης να αποτελέσει ο πόλεμος στη Γάζα τον «βατήρα» για τη διαμόρφωση μίας νέας παγκόσμιας τάξης.
«Το αίμα των Παλαιστινίων μαρτύρων θα επιφέρει μια αλλαγή στην άδικη τάξη που κυβερνά τον κόσμο» δήλωσε προ ημερών ο Ιμπραχίμ Ραϊσί, ισχυριζόμενος ότι μετά τον πόλεμο η νέα παγκόσμια τάξη θα είναι «πολύ κοντά και εφικτή», και πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα επιταχύνει την πορεία προς την κατεύθυνση αυτή.
Το Ιράν μίλησε για πρώτη φορά για μια νέα παγκόσμια τάξη το 2012, όταν ο τότε πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να στηλιτεύσει τη «μονομέρεια» και τα «δύο μέτρα και σταθμά» που επιβάλλονται από τα «κέντρα εξουσίας». Έντεκα χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, από το ίδιο βήμα ο νυν πρόεδρος Ραϊσί διαμήνυε πως η πορεία προς μία νέα παγκόσμια τάξη είναι «πλέον αναστρέψιμη» και έρχεται το τέλος της δυτικής ηγεμονίας.
Στις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, οι τρομοκράτες που έχει σπείρει, εκπαιδεύσει και οπλίσει το Ιράν ανά τη Μέση Ανατολή για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά του συμφέροντα αιματοκύλισαν το Ισραήλ για να ακολουθήσει ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα. Στον πόλεμο αυτό, το Ιράν φαίνεται να «βλέπει» τώρα να «ανατέλλει» ένα μέλλον χωρίς την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστηρίζει επίσης ότι η επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μειώνεται. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του, ο σημερινός πόλεμος έχει «αποπροσανατολίσει» την Ουάσινγκτον όσον αφορά τους στόχους της στην περιοχή.
Ο Αλί Χαμενεΐ θεωρεί ότι «η μακροχρόνια φιλοδοξία των Ηνωμένων Πολιτειών να κυριαρχήσουν στην περιοχή έχει υπονομευθεί από την ανθεκτικότητα του 'Άξονα της Αντίστασης'», σύμφωνα με άρθρο του ιρανικού πρακτορείου Fars News. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν από την περιοχή», δήλωσε, ενώ -σύμφωνα πάντα με το άρθρο- καυχήθηκε ανοιχτά για το πώς το Ιράν στηρίζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τις «παρατάξεις της αντίστασης» στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ.
Αυτός είναι ο πολυμέτωπος πόλεμος που το Ιράν έχει επιδιώξει να ξεκινήσει, σχολιάζει η Jerusalem Post και σημειώνει πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπής στην παγκόσμια τάξη, μια αλλαγή την οποία το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.
Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι, σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, του «πραγματικού υπουργού Εξωτερικών» του Ιράν, σύμφωνα με αναλυτές, και διαμορφωτή της εξωτερικής πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Από τη θέση του γενικού γραμματέα του «Παγκόσμιου Φόρουμ Ισλαμικής Αφύπνισης», ο Βελαγιατί κατηγορεί κατ’ αρχάς το Ισλαμικό Κράτος ότι είναι υποχείριο των Ηνωμένων Πολιτειών, των Βρετανών και των «Σιωνιστών». «Δεν χρησιμοποιούν αυτή την ομάδα μόνο εναντίον των μουσουλμάνων και του 'μετώπου της αντίστασης', αλλά οι πρόσφατες ενέργειές τους στη Ρωσία δείχνουν ότι χρησιμοποιούν αυτό το σατανικό εργαλείο για να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους σε άλλες περιοχές» υποστηρίζει ο Βελαγιατί, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ως αποτέλεσμα αυτών των σατανικών πολιτικών, η Αμερική θα γίνεται σίγουρα κάθε μέρα όλο και πιο αδύναμη» και «σήμερα οι Αμερικανοί είναι μάρτυρες του τέλους της εποχής της τυραννίας».
Ενδιαφέρουσα στην ίδια συλλογιστική, η άποψη που διατυπώνει σε άρθρο υπό τον τίτλο «Οι προοπτικές στην Εξωτερική Πολιτική υπό το πρίσμα της νέας παγκόσμιας τάξης» ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Αλί Μπακιρί. Ο Ιρανός αξιωματούχος διαπιστώνει ότι ο άξονας ισχύος στη νέα παγκόσμια τάξη μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tesnim των Φρουρών της Επανάστασης.
«Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του μετώπου των εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας- απαιτεί από εμάς να αυξήσουμε τις πρωτοβουλίες μας στην εξωτερική πολιτική και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες» σημειώνει ο Μπακιρί και υποστηρίζει ότι «ενώ η Δύση ονειρεύεται το 'τέλος της Ιστορίας', ο κόσμος έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος με την 'αρχή της Ιστορίας'. Αναμφίβολα, το διεθνές σύστημα δεν είναι πλέον μονοπολικό. Οι διαστάσεις και οι συντεταγμένες του πολυπολικού κόσμου είναι ακόμη ασαφείς. Ο κόσμος κινείται προς τη δημιουργία νέων θεσμών και κανόνων».
Οι απόψεις αυτές, που διατυπώνονται από τα πλέον αρμόδια χείλη του Ιράν, είναι αποκαλυπτικές των μακροπρόθεσμων στόχων του. Η Jerusalem Post σχολιάζει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «σε περιφερειακό επίπεδο σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η διαδικασία των 'Συμφωνιών του Αβραάμ', αλλά αυτός είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος για το Ιράν, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι πολύ πιο σύνθετος».
«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στη Γάζα ήταν η πρώτη βολή του Ιράν και άλλων χωρών σε έναν μεγάλο πόλεμο για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης», εκτιμά ο Σεθ Τζ. Φράτζμαν, και συμπληρώνει ότι «τα σχόλια του ηγέτη του ιρανικού καθεστώτος [σ.σ. Εμπραχί Ραΐσι] ρίχνουν φως σε αυτό το μακροπρόθεσμο όραμα».