Ιράν: Ο στρατός στους δρόμους της Τεχεράνης

Ιράν: Ο στρατός στους δρόμους της Τεχεράνης

Στους δρόμους της Τεχεράνης βγήκε πλέον ο στρατός για να «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» και «να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρας».

Στο μεταξύ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν τις τελευταίες μέρες, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, λίγο μετά τη σύλληψή της και μετά από καταγγελίες για βίαιη μεταχείρισή της από τις αρχές.

 

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο θάνατος της 22χρονης κοπέλας πρέπει να διερευνηθεί. 

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία, σε απάντηση στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τον θάνατο του Μάχσα Αμινί.

Η Αμινί εξέπνευσε μερικές ώρες αφότου η «αστυνομία ηθικής» τη συνέλαβε για φερόμενη παραβίαση των κανόνων της μαντίλας.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις χειρότερες αναταραχές που έχει γνωρίσει το Ιράν εδώ και χρόνια.

Η Αμινή, με καταγωγή από κουρδική πόλη στα βορειοδυτικά, πέθανε στο νοσοκομείο της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα Παρασκευή μετά από τρεις μέρες σε κώμα.

Ο Ραΐσι επανέλαβε το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ότι η νεαρή γυναίκα δεν είχε χτυπηθεί. Η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια».

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τα συμπεράσματα της πολιτείας, καθώς υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί την χτύπησαν στο κεφάλι.

«Οι πράξεις χάους δεν είναι αποδεκτές»

Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές.

Κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης για «διπλά πρότυπα», επισημαίνοντας δολοφονίες από την αστυνομία στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

«Κάθε μέρα σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να πεθαίνουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για την αιτία και την αντιμετώπιση αυτής της βίας», πρόσθεσε.

Η επίθεσή του στη Δύση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την ιρανική αστυνομία ηθικής.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι καταγγελίες αφορούν στην κακοποίηση των γυναικών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

Πεδίο μαχών

Η ισχυρή Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε το δικαστικό σώμα να ασκήσεις διώξεις κατά «όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες» στο πλαίσιο προφανών προσπαθειών να μπει φρένο στην ορμή των διαδηλωτών.

Οι Φρουροί εξέφρασαν επίσης τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια της Αμινί.

Οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε περίπου 80 πόλεις και κωμοπόλεις με αναφορές να κάνουν λόγο για «πεδία μαχών» σε γειτονιές.

«Θάνατος στον δικτάτορα»

Το κύμα της διαμαρτυρίας άρχισε να φουσκώνει αμέσως μετά την κηδεία της 22χρονης, όταν γυναίκες άρχισαν να κουνάνε τις μαντίλες τους στον αέρα και να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια της Τεχεράνης. Σύντομα, οι κινητοποιήσεις άρχισαν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πιο θανατηφόρες συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν που κατοικείται από Κούρδους, όπου ζούσε η Αμινί.

Συλλήψεις υψηλού συμβολισμού

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου μιας νεαρής γυναίκας η οποία βρισκόταν υπό κράτηση, έγινε γνωστό από το περιβάλλον τους.

Οι συλλήψεις αυτές συμπίπτουν με τον πολλαπλασιασμό των διαδηλώσεων στο Ιράν μετά την ανακοίνωση, στις 16 Σεπτεμβρίου, του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» και κρατήθηκε από την αστυνομία ηθών. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 36 ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Μαζίντ Ταβακολί, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύκτα, έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, ο Μοχσέν.

Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο, έκανε γνωστό αυτό το τελευταίο.

Εξάλλου συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, μια δημοσιογράφος της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.