Η εκτέλεση του Ιρανοβρετανού Αλιρέζα Ακμπαρί έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στη Δύση, ενώ ο κλοιός σφίγγει γύρω από το θεοκρατικό καθεστώς. Ενώ η Τεχεράνη έχει προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των αντιφρονούντων ώστε να περιορίσει το εύρος των αντιδράσεων από την εξέγερση της μαντίλας, η τύχη του προγράμματος των πυρηνικών όπλων δείχνει την όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της από τη Δύση.
Η έντονη αμφισβήτηση του καθεστώτος μετά από την τραγική απώλεια της 22χρονης Κούρδισσας Τζίνα Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της, έχει ωθήσει την Τεχεράνη σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι δημόσιες εκτελέσεις των κρατουμένων έχει προκαλέσει σοκ στη Δύση, που κορυφώθηκε με τη θανάτωση του Αλιρέζα Ακμπαρί τις προηγούμενες ημέρες. Το καθεστώς συνέλαβε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Ιράν το 2019, καταδικάζοντας τον για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσο κι αν ο Ακμπαρί αρνήθηκε τις κατηγορίες, η ποινή εκτελέστηκε.
Η ανθρωπιστική οργάνωση, Human Rights Activists News Agency, υπολόγισε περίπου στους 20.000 τους ανθρώπους που συνελήφθησαν από το καθεστώς κατά τη διάρκεια των αντιδράσεων το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως 110 από αυτούς τους ανθρώπους κατηγορούνται με φόντο τη δαμόκλειο σπάθη της θανατικής ποινής. Ακόμα πιο σεκταριστικό είναι οι 70 ανήλικοι που βρίσκονται ανάμεσα στους άνω των 500 νεκρών αυτή την περίοδο.
Μετά από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάρει τη σκυτάλη στη σκληρή καταδίκη του ιρανικού καθεστώτος. Το Λονδίνο ανέδειξε τη βαρβαρότητα της εκτέλεσης Ακμπαρί και έθεσε σε λειτουργία τις κυρώσεις, ξεκινώντας από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν. Το Λονδίνο αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για να λογοδοτήσει το θεοκρατικό καθεστώς για τις «φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ούτε πλέον και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να ανεχθούν πλέον τις απαιτήσεις της Τεχεράνης. Είναι φυσικό επόμενο η ένταση θα μεταφερθεί σε όλα πεδία αντιπαράθεσης της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, η πρόοδος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος είναι μεγάλη, σε βαθμό που πλέον ουδείς μπορεί να εγγυηθεί μπορεί είναι αναστρέψιμη. Ο Αβίβ Κοτσάβι, πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, δήλωσε πως το Ιράν έχει συγκεντρώσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάσει τέσσερις βόμβες. Ο Κοτσάβι έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα για τις δυνατότητες εμπλουτισμού του πυρηνικού υλικού από το ιρανικό καθεστώς.
Βέβαια, το ζήτημα είναι τι προτίθεται να πράξει η νέα κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου, που μόλις σχηματίστηκε. Το Ισραήλ από καιρό επιχειρεί να προωθήσει τη δική του στρατιωτική αντιμετώπιση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ενδεχομένως να φανεί πως δεν έχει εγκαταλειφθεί αυτή η σκέψη.