Ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη λογίζεται από πλευράς Ουάσινγκτον η κίνηση του Ιράν να αποστείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη άναψε για τα καλά τη θρυαλλίδα της έντασης σε διεθνές επίπεδο, με τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να αντιδρούν ακαριαία, προαναγγέλλοντας νέο «πακέτο» κυρώσεων σε βάρος των δύο χωρών. Παράλληλα, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, τονίστηκε με έμφαση πως πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η υπόθεση έγινε γνωστή, μετά την αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισήμανε ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι «μια απειλή για όλη την Ευρώπη» και επισήμανε πώς η «αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
'Russia has now received shipments of ballistic missiles from Iran and will likely use them within weeks', says Antony Blinken.https://t.co/PAiZ4D1jU3
— Sky News (@SkyNews) September 10, 2024
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/IXPdoFKzdv
Σύμφωνα με το Sky News ο Μπλίνκεν σημείωσε ακόμα ότι «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, τα οποία έχουν μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων».
Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει αποστολές αυτών των πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες εναντίον ουκρανικών στόχων.
«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές με αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ουκρανία, εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επικαλούμενος πληροφορίες που, όπως είπε, έχουν μοιραστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταδεικνύει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
Παρότι η Ρωσία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η προμήθεια από το Ιράν της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τους δικούς της πυραύλους για στόχους που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου, αναφέρει το Sky News.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι η σχέση Ρωσίας και Ιράν είναι «αμφίδρομη», με το Κρεμλίνο να μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ζητημάτων και των διαστημικών πληροφοριών.
Αυτή η στρατιωτική ενίσχυση επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει τις δυνατότητές της, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
«Η αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν εξαπλώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρωσία, σπέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στις περιοχές τους και σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται πληροφορίες πίσω από την ανακάλυψη ότι το Ιράν έστειλε τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία με συμμάχους και εταίρους «και συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τις ενέργειες της Τεχεράνης».
'I think it's a critical moment for Ukraine'
— Sky News (@SkyNews) September 10, 2024
US Secretary of State Antony Blinken and Foreign Secretary David Lammy are holding a news conference in London ahead of a visit to Ukraine later on this weekhttps://t.co/5VDjsJVAFm
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 pic.twitter.com/0Nmh8sksi1
Τέλος, γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης.
Η κοινή απάντηση Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και η δήλωση Στάνο
Στον απόηχο των αποκαλύψεων Μπλίνκεν, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το γερμανικό υπουργείο.
Οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει αμέσως κάθε είδους υποστήριξη προς τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε σήμερα ότι η ΕΕ έχει λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τις παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και τώρα η ΕΕ ετοιμάζεται να λάβει τα μέτρα της.
«Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ, στις διμερείς επαφές του με τους Ιρανούς εταίρους, προειδοποίησε πολλές φορές το Ιράν για μια τέτοια απόφαση», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε διάφορα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και στο ΑΜΠΕ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι «οι ηγέτες της ΕΕ ήταν πολύ σαφείς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου: «Η ΕΕ θα ανταποκριθεί γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν».»
Συνεχίζοντας, ο Π. Στάνο, επεσήμανε τα εξής: «Η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων πιθανότατα θα βοηθήσει την εκστρατεία κλιμακωτών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων, πόλεων και μη στρατιωτικών υποδομών, αυξάνοντας περαιτέρω τις απώλειες αμάχων και τις καταστροφές. Αυτό αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία και μια κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αυτή η υποστήριξη στην τρομοκρατική εκστρατεία της Ρωσίας κατά του πληθυσμού της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή απάντηση από την ΕΕ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ, έχει ήδη θέσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ ένα ουσιαστικό σύνολο αποφασιστικών και στοχευμένων μέτρων ως μέρος της απάντησης της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη».
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ιρανούς κατασκευαστές drone, των οποίων τα προϊόντα προμηθεύονταν στη Ρωσία.
Διαψεύδει το Ιράν
Πάντως, το Ιράν διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές: τα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Ρωσία δεν είναι παρά «απεχθής προπαγάνδα» για να αποκρυφτεί η στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Ισραήλ, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
«Η δημοσίευση αυτών των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών περί μεταφοράς ιρανικών όπλων σε ορισμένες χώρες είναι απλώς απεχθής προπαγάνδα για να κρύψουν τη μεγάλη, παράνομη, ένοπλη υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών στη γενοκτονία της Γάζας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου, Νασέρ Καναανί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες κυρώσεις.
«Ορισμένες δυτικές χώρες αυτοπροβάλλονται ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, αλλά στέλνουν όπλα κάθε είδους για να στηρίξουν τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος», δηλαδή του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Καναανί στην ανάρτησή του.
Ουκρανία: Θα διακόψουμε τις σχέσεις μας με την Τεχεράνη
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο δήλωσε την Τρίτη ότι θα διακόψει τους δεσμούς με την Τεχεράνη εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν για να επιτεθεί στην Ουκρανία και κατήγγειλε οποιαδήποτε τέτοια παράδοση των όπλων ως «απαράδεκτη».
Η Ουκρανία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις της με το Ιράν, εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για την προμήθεια των πυραύλων.
«Δεν θα πω τώρα τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο καταστροφικές συνέπειες, ώστε να μην αποδυναμώσουμε τη διπλωματική μας θέση. Αλλά μπορώ να πω ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναφέρατε, είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τιχίι, όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να διακόψει τους δεσμούς με την Τεχεράνη.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι η παράδοση ισοδυναμεί με ουσιαστική κλιμάκωση και ότι θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν. Αν και χαρακτήρισε τις κυρώσεις αυτές ως «θετικό βήμα», ο κορυφαίος προεδρικός αξιωματούχος της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε ότι δεν θα είναι αρκετό από μόνο του.
«Χρειαζόμαστε επίσης άδεια για τη χρήση δυτικών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, την παροχή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνάς μας», δήλωσε ο Γέρμακ στο X.
Η Ουκρανία υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν το 2022 λόγω της απόφασης της Τεχεράνης να προμηθεύσει τη Ρωσία με τα drones Shahed, τα οποία τα στρατεύματα της Μόσχας χρησιμοποιούν έκτοτε για τακτικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς.
Μέχρι τώρα, η ιρανική στρατιωτική υποστήριξη προς τη Μόσχα ήταν πιο ορατή στην προμήθεια αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία μεταφέρουν μικρότερο ωφέλιμο φορτίο και είναι ευκολότερο να καταρριφθούν επειδή κινούνται με ένα κλάσμα της ταχύτητας των βαλλιστικών πυραύλων.
Το Reuters ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Ρωσία ανέμενε την παράδοση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων Fath-360 κοντινού βεληνεκούς από το Ιράν και ότι δεκάδες στρατιώτες του είχαν εκπαιδευτεί για να τους βάλουν.
Σοϊγκού: Η Ρωσία είναι κοντά στο να υπογράψει νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υπογραφή σύντομα μιας νέας διμερούς συνθήκης με το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του κορυφαίου αξιωματούχου σε θέματα ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Προσβλέπουμε στην επικείμενη σύναψη μιας νέας βασικής διακρατικής συνθήκης. Ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία των εγγράφων προς υπογραφή από τους προέδρους», δήλωσε ο Σοϊγκού.