Ιρανός υπουργός Πετρελαίου: Επιδιώκουμε την ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία
Shutterstock
Shutterstock

Ιρανός υπουργός Πετρελαίου: Επιδιώκουμε την ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα την Παρασκευή (25/04) ότι το Ιράν θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της γεωργίας και όσον αφορά την τραπεζική συνεργασία και θα άρει τα εμπόδια σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με το Ιράν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και υπέγραψε συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Τεχεράνη τον Ιανουάριο. Και οι δύο χώρες τελούν υπό δυτικές κυρώσεις.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή (25/04), ο Πακνετζάντ δήλωσε ότι το Ιράν θα υπογράψει συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ρωσικές εταιρείες για την ανάπτυξη επτά ιρανικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με το Ιράν και βοήθησε στην κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ στα νότια της χώρας, του πρώτου του Ιράν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τον Ιανουάριο στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να προμηθεύει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στο Ιράν, ξεκινώντας όμως από χαμηλότερες ποσότητες έως και 2 bcm.

Ένας αριθμός 55 δισ. κυβικών μέτρων θα ήταν παρόμοιος με την απόδοση των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις το 2022 και έκτοτε δεν έχουν παραδώσει καθόλου αέριο.

Ο ρωσικός «κολοσσός» Gazprom υπέγραψε μνημόνιο τον περασμένο Ιούνιο με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Αερίου για την προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στο Ιράν. Οι πιθανές διαδρομές του αγωγού δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Ο Πακνετζάντ, μιλώντας σε διακυβερνητική επιτροπή Ρωσίας-Ιράν στη Μόσχα, δήλωσε ότι το Ιράν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες με την Gazprom, μεταξύ άλλων για έναν περιφερειακό κόμβο διανομής φυσικού αερίου. Οι δύο χώρες συζητούν εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμβου στο Ιράν, με πιθανή συμμετοχή του Κατάρ και του Τουρκμενιστάν.

Την Πέμπτη ο Πακνετζάντ συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ, τον υπεύθυνο του Πούτιν για τις σχέσεις με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+, της ομάδας που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, πρότειναν η ομάδα να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι προτεινόμενες αυξήσεις δείχνουν την επιδείνωση της διαμάχης μεταξύ των μελών σχετικά με τη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Έρχονται μετά τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και την επιστροφή του σε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, τις εξαγωγές πετρελαίου του οποίου η Ουάσινγκτον θέλει να μηδενίσει.