Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Ισπανία στον δρόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται προπομπός για τις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα η χώρα προετοιμάζεται για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας ενδέχεται να ωθήσουν τους ψηφοφόρους να επιδιώξουν αλλαγή κυβέρνησης, αλλά ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και συγκρούσεις.
Οι ισπανικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει αυτό που αποκαλούν «θεσμική κρίση» και «πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης». Το Vox, κορυφαίο κόμμα της αντιπολίτευσης, ζητά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια συμβολική πράξη χωρίς πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), υποστηρίζεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular), δέχεται πιέσεις να συσπειρώσει την αντιπολίτευση κατά των νόμων που υιοθετεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Ωστόσο, το κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε υπέρ ούτε κατά της πρότασης μομφής. Ωστόσο, το Λαϊκό Κόμμα έχει ζητήσει πρόωρες εκλογές, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της κυβέρνησης και κατηγορώντας την ότι ψηφίζει θεμελιώδεις νόμους που αντιτίθενται στους ψηφοφόρους.
Ανάληψη προεδρίας ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά πέντε ευρωπαϊκές περιοδείες αρχής γενομένης από την Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία που ξεκινά από αύριο 16 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διεθνή του εικόνα και να προωθήσει τις θέσεις της Ισπανίας.
Η επόμενη περιοδεία, στις αρχές Μαρτίου, θα τον οδηγήσει στην Ιρλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με πηγές της Μονκλόα. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια τρεις ακόμα ευρωπαϊκές περιοδείες σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διεθνή του εικόνα.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται η δύσκολη επίτευξη συμφωνίας για μια κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, δεδομένων των διαφωνιών για το θέμα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς και οι συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον ο Σάντσεθ, ο οποίος υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, θα αναζητήσει διεθνή υποστήριξη για την προώθησή του.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, GIS