Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό αλλά μόνο μετά την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου, στις 17 Αυγούστου.
Νωρίτερα ο Φεϊχό ανακοίνωσε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Σάντσεθ αυτήν την εβδομάδα «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία», αφού ούτε το κόμμα του ούτε οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κόμμα του ο Σάντσεθ απάντησε ότι θα χαιρόταν πολύ να συναντηθεί με τον Φεϊχό, καθώς και με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, όμως θα πρέπει προηγουμένως να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, κάτι που θα γίνει στις 17 Αυγούστου.
Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, το Σάββατο, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε άλλη μία έδρα, που αρχικά είχε δοθεί στους Σοσιαλιστές. Αν και το PSOE θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων περιπλέκει την κατάσταση. Οι Σοσιαλιστές εκλέγουν 121 (αντί για 122) βουλευτές και το PP 137 (αντί για 136 προηγουμένως). Και τα δύο κόμματα απέχουν πολύ από τις 176 έδρες που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Με τις συμμαχίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η δεξιά μπορεί να βασιστεί σε 171 βουλευτές, όσους ακριβώς και η αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι ο Σάντσεθ θα χρειαστεί τις ψήφους (και όχι απλώς την αποχή) των επτά βουλευτών του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya, του Κάρλες Πουτζδεμόν για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Ο Πουτζδεμόν, που αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες αφού απέτυχε η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017, έχει θέσει ως όρο, προκειμένου να στηρίξει τον Σάντσεθ, να διαπραγματευθούν την επίλυση της «σύγκρουσης μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας», ζητώντας παράλληλα η διαπραγμάτευση αυτή να γίνει «χωρίς πίεση». Ταυτόχρονα, έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξει το PP.
Εάν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, πιθανότατα προς τα τέλη του έτους, όπως έγινε το 2016 και το 2019.
«Δεν αξίζει στην Ισπανία μια κατάσταση ακυβερνησίας και εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο σε μια τόσο σημαντική περίοδο για την οικονομία και τους θεσμούς μας, εν μέσω της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Φεϊχό στο μήνυμά του.
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το PSOE ζήτησε να επανελεγχθούν τα περισσότερα από 30.000 άκυρα ψηφοδέλτια των Ισπανών του εξωτερικού, με την ελπίδα ότι θα ανακτήσει την έδρα της Μαδρίτης που δόθηκε στο PP, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.