Η εξομάλυνση των σχέσεων Ριάντ – Ιερουσαλήμ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το Ισραήλ.
Ισραήλ: Γιατί ο Νετανιάχου θεωρεί στοίχημα την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σ. Αραβία
Shutterstock
Shutterstock

Ισραήλ: Γιατί ο Νετανιάχου θεωρεί στοίχημα την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σ. Αραβία

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ριάντ – Ιερουσαλήμ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα εμβαθύνουν τις οικονομικές και επιχειρηματικές τους σχέσεις ακόμη και αν δεν αναγνωρίσουν επίσημα η μία την άλλη», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία με τους Σαουδάραβες βάσει της οποίας οι χώρες θα έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς. Και χωρίς αυτή, οι δύο τους μπορούν ακόμη να οικοδομήσουν έναν «οικονομικό διάδρομο» που θα εκτείνεται από την αραβική χερσόνησο στην Ευρώπη και θα περιλαμβάνει την ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογία των επικοινωνιών, είπε.

«Αυτό είναι κάτι που θα υλοποιήσουμε. Η αίσθησή μου είναι ότι θα το συνειδητοποιήσουμε αυτό είτε έχουμε επισήμως ειρήνη είτε όχι», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο 73χρονος Νετανιάχου επαναλαμβάνει συχνά ότι η εξομάλυνση των δεσμών θα ωφελήσει οικονομικά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία και θα αποθαρρύνει το Ιράν από το να παρεμβαίνει επιθετικά στην περιοχή, μεταξύ άλλων διακόπτοντας τους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου.

Ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις νωρίτερα φέτος σε μια συμφωνία που βοήθησε η Κίνα να μεσολαβήσει, το Ριάντ εξακολουθεί να βλέπει την Τεχεράνη με καχυποψία και ως γεωπολιτικό αντίπαλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιθυμεί επίσης να αναγνωρίσει η Σαουδική Αραβία το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έστειλε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο βασίλειο τον περασμένο μήνα, εν μέρει για να συζητήσει το θέμα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους επενδυτές», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Αν θα έπρεπε να στοιχηματίσει κανείς σε αυτό, αυτή τη στιγμή θα στοιχημάτιζα σε αυτό. Αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ».

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ριάντ – Ιερουσαλήμ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για το Ισραήλ. Ενώ έχει υπογράψει ιστορικές διπλωματικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν από το 2020, η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή, με την κυβέρνηση να επενδύει τρισεκατομμύρια δολάρια για να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο. Επιπλέον, είναι ο θεματοφύλακας των δύο ιερότερων τόπων του Ισλάμ στη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών, οι ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας και ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο συνεργάζονται κρυφά με το βασίλειο εδώ και χρόνια. Στα τέλη του 2020, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου είχε πετάξει στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, ένα ταξίδι που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα από καμία από τις δύο πλευρές.

Ορισμένες συναλλαγές έχουν γίνει πιο ανοιχτές. Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία άνοιξε τον εναέριο χώρο της σε αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς το Ισραήλ. Και αυτόν τον μήνα η SolarEdge Technologies Inc., μια εταιρεία του S&P 500 με έδρα το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει κοινοπραξία με μια σαουδαραβική εταιρεία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βασίλειο.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters και CNNi