Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ
AP PHOTO
AP PHOTO

Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ

Με τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Ισραήλ «τείνει να συμφωνήσει» με το σχέδιο των ΗΠΑ και της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το Channel 12.

Σύμφωνα με την πηγή του τηλεοπτικού σταθμού από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζει το σχέδιο. 

Η κοινή δήλωση EE - G7 - Αυστραλία και αραβικές χώρες 

Την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο αίτημα είναι να δοθεί χώρος, ώστε να υπάρξει διπλωματική διευθέτηση του πολέμου σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

 Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Τι αναφέρουν Ισραηλινοί πολιτικοί για την πρόταση ΗΠΑ-Γαλλίας

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ επικρατεί απαισιοδοξία για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή των εκτοπισμένων του βορρά και την οπισθοχώρηση της σιιτικής οργάνωσης στον ποταμό Λιτανί, όπως ορίζει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, ισραηλινοί πολιτικοί και κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ καταδίκασαν την αμερικανο-γαλλική πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Μετούλα Ντέιβιντ Αζουλάι τόνισε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα διασφάλιζε «την επόμενη 7η Οκτωβρίου» και ότι η κυβέρνηση «έχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται» για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ και να προσφέρει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός πολέμησε όπως έπρεπε, όπως περιμέναμε, για να μας φέρει πίσω στα σπίτια μας. Φαίνεται ότι κάνουμε και πάλι δύο βήματα πίσω», προσέθεσε.

Εκτός από τον Αζουλάι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας, Αμίρ Σόφερ, είπε ότι ενώ «υπάρχει καιρός για διαπραγματεύσεις, δεν είναι αυτή η ώρα», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να παραπλανηθούμε από τη διεθνή πίεση».

Ο Σόφερ από την πλευρά του εξήγησε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πετύχει μόνο δύο πράγματα: «Καθυστέρηση της επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους και εγκατάλειψη όσων δεν έχουν εκκενωθεί». Στη συνέχεια προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και να «μείνει σταθερός απέναντι στους κατοίκους του βορρά, οι οποίοι έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα για σχεδόν ένα χρόνο».

Για την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μίλησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λαπίντ χαιρέτισε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο, σχολίασε επίσης ότι θα έπρεπε να είναι συντομότερη. 

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση Μπάιντεν-Μακρόν για κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο για επτά ημέρες, ώστε να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να ανακατασκευάσει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί καμία πρόταση που δεν θα προβλέπει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Εκτός από τον Λαπίντ, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε επίσης ανάρτηση στο Χ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση πρέπει να τελειώσει «με ένα σενάριο: Την ολοκληρωτική καταστροφή της Χεζμπολάχ». Πρόσθεσε ότι μια εκεχειρία 21 ημερών με τη Χεζμπολάχ θα της επέτρεπε «να ανακάμψει και να αναδιοργανωθεί για περαιτέρω επιθέσεις».

Οι IDF έπληξαν 75 στόχους της Χεζμπολάχ

Παράλληλα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους IDF κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν περίπου 75 στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα και στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτών έτοιμου για βολή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Πέμπτη.