Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και πάλι η Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confindustria. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κάρλο Μπονόμι στην εφημερίδα La Stampa, η Ιταλία θα πάψει να υφίσταται χωρίς της βιομηχανίες της.
Μάλιστα, όπως δηλώνει ο ίδιος, η ανησυχία του είναι μεγαλύτερη τώρα που κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, από ό,τι τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού. Σημείωσε δε ότι προκειμένου να παραμείνουν οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες από το Μιλάνο, έως τη Σαρδηνία και τη Σικελία, χρειάζεται ισχυρή κρατική στήριξη ύψους 50 δισ. ερώ.
Οι Ιταλοί βιομήχανοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο σχέδιο στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών, όπως έγινε με τον covid 19. Κάτι στο οποίο επέμεινε και στη σύνοδο της Πράγας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Διαφορετικά, σύμφωνα με την Confindustria, η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να πει ανοικτά στις Βρυξέλλες ότι, παρά τη θέλησή της, και για να μην αντιμετωπίσει μια ακόμη δυσκολότερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναγκάζεται να αυξήσει το δημοσίο έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ.
Η νικήτρια των εκλογών στην Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αναζητά πεπειραμένο τεχνοκράτη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της χώρας στο ξεκίνημά της ως πρωθυπουργός της χώρας. Ως εναλλακτική, μια ισχυρή υποψηφιότητα για το κρίσιμο αυτό υπουργείο θα μπορούσε να είναι εκείνη του στελέχους της Λέγκα, ξεκάθαρα ευρωπαϊστή, Τζανκάρλο Τζορτζέτι.
Προς το παρόν, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας ψάχνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο να περιορίσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Τέλος, η απόδοση των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, συνεχίζει να αυξάνεται: Σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις που παρουσιάστηκαν σήμερα, φέτος το ιταλικό κράτος θα πρέπει να διαθέσει 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να σεβαστεί τις υποχρεώσεις με τους πολίτες- δανειστές.
Πηγή: DW