Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα νέο διάταγμα που περιορίζει την είσοδο σκαφών στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, μια απόφαση που στοχεύει να περιορίσει τη δραστηριότητα των φιλανθρωπικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Το διάταγμα αυτό, που περιλαμβάνει 18 άρθρα, προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή προστίμου ύψους από 10.000 έως 50.000 ευρώ "στον καπετάνιο, τον ιδιοκτήτη ή τη ναυτιλιακή εταιρεία" του σκάφους που θα μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Αν κάποιο πλοίο παραβιάσει κατ'' επανάληψη τα χωριά ύδατα, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή αν αγνοήσει τις εντολές των ιταλικών αρχών κινδυνεύει με κατάσχεση.
"Πιστεύω ότι εγκρίναμε ένα βήμα για την ασφάλεια αυτής της χώρας", είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες.
Η διατύπωση στο διάταγμα άλλαξε μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα αλλά και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα προσχέδια, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για πλοία που μεταφέρουν μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια. Στην τελική εκδοχή δεν γίνεται καμία αναφορά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε πλοία διάσωσης μεταναστών.
Το διάταγμα, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ενισχύει επίσης τις κυρώσεις σε βάρος όσων διαπράττουν επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων της τάξης. Αν κάποιος φοράει κράνος ή χρησιμοποιεί κάποια άλλη μέθοδο για να μην αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 2-3 ετών και πρόστιμο 2.000-6.000 ευρώ. Η χρήση ροπάλων, ξύλων ή πυροτεχνημάτων εναντίον των αστυνομικών τιμωρείται με τετραετή φυλάκιση.