Το Κάιρο διαψεύδει ισχυρισμούς Άγκυρας για συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ

Το Κάιρο διαψεύδει ισχυρισμούς Άγκυρας για συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τις φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε για ζητήματα οριοθέτησης της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Arab News, η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Όπως τονίζουν, το Κάιρο δεν έχει «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα», ενώ αναφερόμενες στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνουν ότι αυτοί είναι ψευδείς.

«Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών είναι γνωστός  και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», σημειώνουν.

Σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας μεταβαίνει σε Αίγυπτο και Κύπρο. Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

H αναφορά Τσαβούσογλου για «προσέγγιση» με Αίγυπτο

Στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο αλλά και τη Γαλλία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατυπώνοντας εκ νέου την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για καθορισμό των πεδίων δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. 

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ σχετικά με την πρόθεση της γειτονικής χώρας για καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».

«Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.