Του Γιάννη Μαντζίκου
Οι ειδικοί του στρατιωτικού real estate εκτιμούν αν υπήρχε πλειστηριασμός για την πιο στρατηγική βάση στον πλανήτη τότε αυτή σίγουρα θα ήταν στο μικρό Τζιμπουτί της Αφρικής.
Το Τζιμπουτί ένα ανεξάρτητο κράτος με έκταση μόλις 23.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και πληθυσμό που δεν ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, είναι στρατηγικά τοποθετημένο στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας από όπου διακινείται ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών και ενεργειακών ροών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που το καθιστά το πιο πολύτιμο έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό για στρατιωτικές βάσεις.
Τα φώτα άρχισαν να πέφτουν στο Τζιμπουτί όταν το 2017, δημιουργήθηκε εκεί η πρώτη κινεζική υπερπόντια στρατιωτική βάση. Η βάση αυτή, που φιλοξενεί σήμερα περίπου 400 υπαλλήλους και στρατεύματα - και έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει έως και 10.000 - θεωρείται επίσημα ότι παρέχει υποστήριξη για τις επιχειρήσεις του κινεζικού ναυτικού κατά της πειρατείας.
Η κινεζική βάση, που διατηρείται από το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, βρίσκεται στο Ντοραλεχ δυτικά της πρωτεύουσας Τζιμπουτί, ενώ όλες οι βάσεις των άλλων κρατών βρίσκονται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο προς νότο, λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα απόσταση από την Αμερικανική. Η βάση παίζει επίσης ρόλο στην εξασφάλιση θαλάσσιων διαδρομών για την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (ο λεγόμενος «νέος δρόμος του μεταξιού»).
Η αμερικανική βάση στο «Λεμονιέ» ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 και χρησιμοποιείται κυρίως ως κέντρο αντιτρομοκρατίας σε έκταση 88 στρεμμάτων, και έχει περίπου 4.000 στρατιωτικούς.
Το 2018 μάλιστα άρχισαν και οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με την Wall Street Journal το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πιλότους, η οποία στη συνέχεια αναπαράχθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ότι υπήρξαν πολλαπλά γεγονότα «που περιλάμβαναν λέιζερ υψηλής ισχύος» μόλις 750 μέτρα (2.400 πόδια) από τη βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τζιμπουτί δεν είναι η μόνη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή αφού υπάρχει μια σημαντική εγκατάσταση στο Κατάρ, καθώς και την εξαιρετικά μυστική, πολλαπλών χρήσεων βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, έναν μισθωμένο χώρο σε στο βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό.
Πέραν αυτών, υπάρχει και μια ιταλική βάση στο Τζιμπουτί, ενώ η Σαουδική Αραβία κατασκευάζει την δική της. Η ιαπωνική βάση, δίπλα στην αμερικανική βάση, είναι η πρώτη ιαπωνική βάση στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιαπωνία έχει επεκτείνει το βασικό της μέγεθος και τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ φημολογείται ότι και η Ινδία εξετάζει τη δυνατότητα να κατασκευάσει βάση εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2017, τουρκική στρατιωτική βάση στη Σομαλία (νοτίως δηλαδή του Τζιμπουτί), ενώ κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στις 23-24 Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργήσει η Ρωσία μια βάση εκεί.
Εάν συμβούν τα παραπάνω, κάθε μεγάλη στρατιωτική δύναμη θα έχει πλέον «αποτύπωμα» στο μικρό αλλά θαυματουργό Τζιμπουτί.
Φωτογραφία: APImages