Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε χθες Δευτέρα μειωτικά σχόλια σε βάρος της απερχόμενης πρωθυπουργού της Βρετανίας, της Τερέζας Μέι, μετά τη δημοσίευση διπλωματικών τηλεγραφημάτων του πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον στα οποία η απεικόνιση τόσο του Ρεπουμπλικάνου όσο και της κυβέρνησής του είναι κάθε άλλο παρά κολακευτική.
Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση αναζητεί τον ή τους υπεύθυνους για τη διαρροή των εμπιστευτικών τηλεγραφημάτων του 65χρονου Κιμ Ντάροκ, του έμπειρου βρετανού διπλωμάτη καριέρας που υπηρετεί στην Ουάσινγκτον, στην εφημερίδα Mail on Sunday. Σε ορισμένα από τα τηλεγραφήματα ο ένοικος του Λευκού Οίκου περιγράφεται με όρους όπως «ασταθής», η κυβέρνησή του παρουσιάζεται ως «δυσλειτουργική».
Εμφανώς εξοργισμένος εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας και η ίδια η Μέι έκαναν σαφές χθες πως συνεχίζουν να περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους τον σερ Ντάροκ, ο μεγιστάνας των ακινήτων έβαλε στο στόχαστρο την πρωθυπουργό, εκφράζοντας ανοιχτά την αγαλλίασή του, με τρόπο ελάχιστα διπλωματικό, για την άμεσα επικείμενη αποχώρησή της.
«Επέκρινα έντονα τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαχειρίστηκαν το Brexit», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, καθιστώντας την απερχόμενη αρχηγό των Τόρις για το τρέχον «χάος» στη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Της είχα πει πώς έπρεπε να κινηθεί, αλλά εκείνη αποφάσισε να ενεργήσει διαφορετικά», συνέχισε, πριν στραφεί εναντίον του Κιμ Ντάροκ αμέσως μετά. «Δεν γνωρίζω τον πρεσβευτή, αλλά δεν έχει συμπάθειες και οι απόψεις γι'' αυτόν δεν είναι καλές στις ΗΠΑ. Δεν θα έχουμε πλέον επαφές μαζί του».
Η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ δεν άργησε: «Ο σερ Κιμ Ντάροκ έχει πάντα την πλήρη υποστήριξη της πρωθυπουργού», διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπός της.
Τα τηλεγραφήματα που συνέταξε ο διπλωμάτης, ορισμένα από τα οποία είχαν σταλεί στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια, το 2017, δεν προορίζονταν για ανάγνωση από το κοινό.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβωθεί η προέλευση των διαρροών και το κίνητρό τους, δύο εβδομάδες πριν αναλάβει νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μέι καταδίκασε τις «εντελώς απαράδεκτες» διαρροές, αλλά επέμεινε, μέσω του εκπροσώπου της, ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον Ντάροκ, χωρίς να μοιράζεται τις απόψεις του για την αμερικανική κυβέρνηση, όπως σκιαγραφείται στα τηλεγραφήματά του.
Η διαρροή των τηλεγραφημάτων ήταν ατόπημα από «επαγγελματική», «ηθική» και «πατριωτική» σκοπιά, διότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στη διμερή σχέση του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, τόνισε στο BBC ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. Ο Φοξ, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει συγγνώμη από την κόρη του αμερικανού προέδρου, την Ιβάνκα Τραμπ, με την οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί.
Για τον ευρωφοβικό λαϊκιστή πολιτική Νάιτζελ Φαράζ, τον επικεφαλής του Κόμματος του Μπρέξιτ, «όσο νωρίτερα» αποχωρήσει ο πρεσβευτής Ντάροκ από το πόστο του «τόσο καλύτερα θα είναι» τα πράγματα.
Αλλά ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε τη στήριξή του στον απεσταλμένο της κυβέρνησής του στην Ουάσινγκτον, παρότι και αυτός με τη σειρά του ξεκαθάρισε πως δεν συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφραζε στα επίμαχα τηλεγραφήματα ο υφιστάμενός του.
«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι υπό τον πρόεδρο Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ αποτελεσματική και ο καλύτερος φίλος που θα μπορούσε να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε ο Χαντ, που διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον, η έκβαση της οποίας θα γίνει γνωστή την 23η Ιουλίου.
Για τον Χαντ και για τον αντίπαλό του —φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Συντηρητικών— Τζόνσον, η λεγόμενη «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ είναι κρισιμότερη παρά ποτέ. Πόσο μάλλον που ο Τραμπ τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο ΗΒ, υποσχέθηκε ότι η εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι «εξαιρετική» μετά το Μπρέξιτ.
Μετέβαλαν τα τηλεγραφήματα του Ντάροκ την στάση του «απρόβλεπτου» κατ'' αυτόν Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Φοξ διαβεβαιώνει πως δεν είναι αυτή η περίπτωση και ότι το δημοσίευμα της Μέιλ ον Σάντεϊ δεν ήγειρε εμπόδια στην «προετοιμασία του εδάφους» για τη μέλλουσα διμερή εμπορική συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ