Του Γιάννη Μαντζίκου
Λάδι στη φωτιά της διαμάχης δεκαετιών μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ - μια από τις πιο «στρατιωτικοποιημένες» περιοχές του πλανήτη - έριξε η πρόσφατη κίνηση του πρωθυπουργού Ναρένα Μόντι να ανακαλέσει τη συνταγματική αυτονομία του Ινδικού Κασμίρ, αναγγέλλοντας παράλληλα τον διαχωρισμό του στα δύο, χωρίς αλλαγή συνόρων.
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απέλαση του πρεσβευτή της Ινδίας στο Πακιστάν και την ανάκληση του δικού του εκπροσώπου στο Νέο Δελχί. Η πακιστανική κυβέρνηση ανέστειλε επίσης το διμερές εμπόριο, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν ήδη εμπλακεί σε τρεις πολέμους, οι δύο από τους οποίους για το θέμα του Κασμίρ, παρέμεναν περιορισμένες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, εξέφρασε τον φόβο ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ θα αντιδράσουν βίαια στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης και θα επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας, με κίνδυνο να κατηγορηθεί το Ισλαμαμπάντ ως υπεύθυνο για τις ενέργειές τους.Την ίδια ώρα, ο στρατός του Πακιστάν είναι από το πρωί της Τρίτης σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, ενώ συνεδρίασε και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας για να συζητήσει τις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα απευθυνθεί εξάλλου αργότερα σήμερα στο έθνος για να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να ανακαλέσει την συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ, λαμβάνοντας μια απόφαση που αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή αυτή, την οποία διεκδικεί το Πακιστάν και στην οποία μαίνεται αυτονομιστική εξέγερση.
Από τη δεκαετία του 1980 είναι σε εξέλιξη στο Κασμίρ εξέγερση αυτονομιστικών δυνάμεων, που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι τις ενισχύει και τις οπλίζει. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο της κρίσης έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, όποτε η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς Ινδούς στρατιώτες και απάντησε με βομβαρδισμό των θέσεών τους στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμαμπάντ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ. Τότε, αναλυτές τόνιζαν μάλιστα ότι ήταν η πρώτη φορά που στρατιωτικά αεροσκάφη της Ινδίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος, μετά την σύγκρουση του 1971, όταν η Ινδία εισέβαλε στο τότε Ανατολικό Πακιστάν. Η εν λόγω σύρραξη ήταν η μόνη που δεν αφορούσε το θέμα του Κασμίρ αλλά ξεκίνησε με αφορμή την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.