Το Βατικανό κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες την Παρασκευή για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, την ώρα που χιλιάδες κόσμου περνούν από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του.
Πολλοί από τους 50 αρχηγούς κρατών και τους 10 μονάρχες που θα παραστούν στην τελετή του Σαββάτου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου - στους οποίους περιλαμβάνονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - αναμένεται να φτάσουν στη Ρώμη την Παρασκευή.
Οι ιταλικές Αρχές και αυτές του Βατικανού έχουν θέσει την περιοχή γύρω από τον Άγιο Πέτρο υπό αυστηρή ασφάλεια πριν από την κηδεία, με αποκλεισμένα drones, ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και μαχητικά αεροσκάφη σε ετοιμότητα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη σχηματίσει ουρά για ώρες για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Φραγκίσκο, το φέρετρο του οποίου θα κλείσει στις 8 μ.μ. τοπική ώρα σε μια τελετή στην οποία θα παραστούν ανώτεροι καρδινάλιοι. Ο καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, ο camerlengo που διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις του Βατικανού μέχρι την εκλογή νέου πάπα, θα προεδρεύσει της λεγόμενης «Τελετής της Σφράγισης του Φέρετρου».
Τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες
Στην κηδεία του αναμένονται τουλάχιστον 130 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και του πρίγκιπα Γουίλιαμ της Βρετανίας, και θα ισχύσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Επίσης, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η Λετίθια, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα ταξιδέψουν στο Βατικανό.
Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα δώσει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, αναλυτικά οι αρχηγοί κρατών που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι:
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, ο πρόεδρος της Αργεντινής -πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου- Χαβιέρ Μιλέι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του Σάρλιν, ο μέγας δούκας Ανρί και η Μαρία Τερέζα του Λουξεμβούργου, η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας, ο πρίγκιπας Άλους και η πριγκίπισσα Σόφι του Λίχτενσταϊν, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ο πρίγκιπας Χάακον και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον, ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ θα παραστούν.
Τέλος, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σόοφ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ θα είναι εκεί.
Το φέρετρο του πάπα τοποθετήθηκε μπροστά στο ιερό του Αγίου Πέτρου για τις τρεις ημέρες που θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα, με τον Φραγκίσκο ντυμένο με τα παπικά του άμφια - ένα κόκκινο φέρετρο, μια λευκή μίτρα και μαύρα παπούτσια.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας εκτιμά ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι θα κατέβουν στη Ρώμη σε ένα ούτως ή άλλως πολυάσχολο Σαββατοκύριακο λόγω της αργίας της Παρασκευής.
Τα μέτρα ασφαλείας
Ξεχωριστή «άσκηση» για τις ιταλικές αρχές αποτελεί το θέμα της ασφάλεια με φράγματα εντός και εκτός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τον έλεγχο του πλήθους ενώ έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι.
Σε όλη τη Ρώμη και στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως συσκευές κατά των drones, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που περιπολείται από μαχητικά αεροσκάφη και εξελιγμένες τεχνολογίες παρεμβολής. Παράλληλα μονάδες της αντιτρομοκρατικής επιχειρούν στο έδαφος με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν την Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τη γύρω περιοχή, με 400 αστυνομικούς της τροχαίας να έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινητοπομπών.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την κηδεία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί με βάδισμα για να ταφεί στην αγαπημένη του εκκλησία, την παπική βασιλική της Ρώμης, τη Σάντα Μαρία Ματζόρε. Θα ταφεί στο έδαφος, με τον απλό τάφο του να φέρει μόνο μία λέξη: Φραγκίσκος.
Οι πιστοί θα μπορούν να επισκέπτονται τον τάφο από το πρωί της Κυριακής.
Στη συνέχεια, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Φραγκίσκου. Καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο επιστρέφουν στη Ρώμη για την κηδεία και το κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα. Ελλείψει πάπα, οι καρδινάλιοι συναντώνται καθημερινά για να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα, με μια άλλη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
Προς το παρόν, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ημερομηνία για το κονκλάβιο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον 15 ημέρες και όχι περισσότερο από 20 ημέρες μετά τον θάνατο ενός πάπα. Μόνο όσοι είναι κάτω των 80 ετών - επί του παρόντος περίπου 135 καρδινάλιοι - έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η εμπειρία του 2015
Η προηγούμενη αντίστοιχη τελετή, τον Απρίλιο του 2005 για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, είχε χαρακτηριστεί «διπλωματικό γεγονός της χρονιάς» από το Κέντρο Διπλωματίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια καθώς έφερε στον ίδιο χώρο «αναρίθμητους ηγέτες, αρκετοί εκ των οποίων δεν βρισκόντουσαν ποτέ στην ίδια χώρα, πολύ περισσότερο στον ίδιο χώρο με απόσταση μέτρων μεταξύ τους».
Τότε ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος του Ιράκ με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους να γίνεται αποδέκτης αποδοκιμασιών όταν τον έδειξαν τα μόνιτορ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καθίσει, μάλιστα, σε μικρή απόσταση από τους ηγέτες της Συρίας, του Ιράν και της Κούβας.
Από την πλευρά του ο τότε πρίγκιπας Κάρολος είχε βρεθεί να δίνει το χέρι του στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε υποχρεώνοντας το παλάτι του Μπάκιγχαμ να εκδίδει ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι «ο πρίγκιπας βρίσκει απεχθές το καθεστώς της αφρικανικής χώρας».
Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, «ο εκάστοτε Ποντίφικας έχει απεσταλμένους σε όλο τον κόσμο που διαδραματίζουν διπλωματικό και θρησκευτικό ρόλο. Οι νούντσιοι, γνωρίζουν πράγματα που ο μέσος πρέσβης αγνοεί. Οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τους ιερείς περισσότερα από τους διπλωμάτες».