Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο: Το νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία και η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά
(Gleb Garanich/Pool Photo via AP)
(Gleb Garanich/Pool Photo via AP)

Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο: Το νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία και η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά

Η Ουκρανία φιλοξένησε τη Δευτέρα ηγέτες από τη Δύση για την επέτειο των τριών ετών πολέμου με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να απουσιάζουν, την ώρα που φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα κρίσιμα ορυκτά.

Οι ΗΠΑ και τα κρίσιμα ορυκτά

Το Κίεβο, το οποίο εξακολουθεί να ταλανίζεται από τον Τραμπ που κατήγγειλε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «δικτάτορα» και τον κατηγόρησε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, δήλωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για τα κρίισιμα ορυκτά της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε ότι τόσο οι ηγέτες των ΗΠΑ όσο και των ΗΑ θα μπορούσαν να την υπογράψουν και να την επικυρώσουν στην Ουάσινγκτον το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας για τις επόμενες δεκαετίες», έγραψε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα στο Χ.

Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν διαφωνήσει για τη διατύπωσή της στον απόηχο ενός «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ του Τραμπ και Ζελένσκι, με τον τελευταίο να δηλώνει πρόσφατα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης».

Ο Zελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει το σχέδιο με το οποίο η Ουάσινγκτον ζητούσε 500 δισ. δολάρια σε φυσικό πλούτο, καθώς παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει ούτε κατά διάνοια τόση αμερικανική βοήθεια και ότι το σχέδιο δεν είχε τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται η Ουκρανία.

Πέρα πάντως από τις αιχμές, Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, αποκλείοντας το Κίεβο και την ΕΕ.

Οι σύμμαχοι στο Κίεβο

Ο Ζελένσκι ενώ παρότρυνε την Ουάσινγκτον να είναι ρεαλιστική, καλωσόρισε ένα πλήθος Ευρωπαίων και άλλων ηγετών σε μια σύνοδο κορυφής στο Κίεβο για την επέτειο των τριών ετών από τη ρωσική εισβολή.

«Αυτή η χρονιά θα πρέπει να είναι η χρονιά της έναρξης μιας πραγματικής, διαρκούς ειρήνης. Ο Πούτιν δεν θα μας χαρίσει αυτή την ειρήνη, ούτε θα μας τη δώσει με αντάλλαγμα οτιδήποτε. Πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη με δύναμη, σοφία και ενότητα - με τη συνεργασία μας», είπε.

Μεταξύ των επισκεπτών ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και οι ηγέτες του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βρετανίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ελβετίας και της Τουρκίας μίλησαν μέσω βιντεοκλήσης, ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη εκπροσώπησης των ΗΠΑ.

«Σε αυτή τη μάχη για την επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας. Είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Χ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ζελένσκι στις ομιλίες τους, καλώντας τις χώρες της ηπείρου να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Κίεβο, ενώ ορισμένοι μίλησαν για την επείγουσα ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε την κλίμακα ως Ευρωπαίοι, πρέπει να επιταχύνουμε ... Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε δύο μήνες για να πάρουμε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις. Διαφορετικά, θα αργήσουμε πολύ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mέτε Φρεντέρικσεν στη σύνοδο κορυφής.