Κίνα: Πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό
AP Photo/Mark Schiefelbein, File
AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Κίνα: Πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό

Η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ICBM μετέφερε μια εικονική κεφαλή και κατέπεσε σε καθορισμένη θαλάσσια περιοχή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Η εκτόξευση από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ήταν μέρος της ετήσιας εκπαίδευσης ρουτίνας.

Είπε ότι η εκτόξευση ήταν σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και δεν στρεφόταν εναντίον οποιασδήποτε χώρας ή στόχου.

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά η Κίνα διεξάγει δοκιμές σε τέτοια απόσταση. Το 1980, η Κίνα εκτόξευσε έναν ICBM στον Νότιο Ειρηνικό.

Ένας χάρτης που δημοσιεύθηκε τότε σε κινεζικές εφημερίδες έδειχνε την περιοχή-στόχο ως έναν κύκλο περίπου στο κέντρο ενός δακτυλίου που σχηματίζεται από τις Νήσους Σολομώντα, το Ναούρου, τις Νήσους Γκίλμπερτ, το Τουβαλού, τη δυτική Σαμόα, τα νησιά Φίτζι και τις Νέες Εβρίδες.

Οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι η Κίνα έχει αυξήσει τα πυραυλικά σιλό της, αλλά δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο οποίος λειτουργεί ως η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, η οποία έχει δημιουργήσει έναν τροχιακό σταθμό και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια βάση στη Σελήνη και να προσγειώσει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη.

Η πυραυλική τεχνολογία αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της ανάπτυξης της Κίνας σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, που υποκινεί τον εθνικισμό και την ανάπτυξη που έχει καταστήσει την Κίνα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος παγκόσμιος αντίπαλος της Κίνας, αν και η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες και άλλες χώρες έχουν εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο που κατά καιρούς απειλούν να εξελιχθούν σε στρατιωτικές συγκρούσεις.

Η Κίνα διατηρεί μια πολιτική «μη πρώτης χρήσης» πυρηνικών όπλων, ακόμη και όταν η επιθυμία της για περιφερειακή κυριαρχία αυξάνεται.