Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναμόρφωση της γραφειοκρατίας της χώρας στο πλαίσιο μιας σαρωτικής προσπάθειας να καταστεί η οικονομία πιο αυτάρκης και ανθεκτική απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Πεκίνο να αποκτήσει προηγμένη τεχνολογία.
Το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη ενίσχυσε την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιούργησε μια νέα υπηρεσία για τη διαχείριση των δεδομένων και αναδιάρθρωσε το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
«Ο στόχος είναι η καλύτερη κατανομή των πόρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις βασικές και βασικές τεχνολογίες και η ταχύτερη μετάβαση προς μεγαλύτερη αυτοδυναμία στην επιστήμη και την τεχνολογία», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Κίνα θα μειώσει επίσης τον αριθμό των θέσεων στις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης κατά 5% και θα τις αναδιανείμει σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε κατά την ετήσια νομοθετική σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που επηρεάζονται, ένα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ελέγχους επί των εξαγωγών, κυρώσεις και άλλα τιμωρητικά μέτρα, για να εμποδίσουν την Κίνα να αποκτήσει τεχνολογία που θα μπορούσε να της δώσει οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα, ιδίως στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από εγχώριες οικονομικές προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να επισημαίνει αυτή την εβδομάδα τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων ως βασικές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο Σι έχει καταστήσει την οικοδόμηση μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δεκαετίας του στην εξουσία. Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που περικόπηκε είναι το μεγαλύτερο από το 1998, όταν αναδιοργανώθηκαν η κεντρική κυβέρνηση και οι κρατικές επιχειρήσεις.