Στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξωτερικής πολιτικής που αναμένεται να εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι για τη στάση του Κιρ Στάρμερ είχαν τοποθετηθεί στο Liberal οι διεθνολόγοι, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, και Ι.Σ. Παπαφλωράτος λέγοντας τα εξής:
Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σε σχετικό ερώτημα είχε απαντήσει ως εξής: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα, διότι διαχρονικά οι Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δέχονται να συζητήσουν το θέμα της κυριότητας των γλυπτών. Τα γλυπτά πωλήθηκαν στο Κοινοβούλιο από τον Έλγιν και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν με νόμο στο Βρετανικό Μουσείο, χωρίς όμως το δικαίωμα παραχώρησής τους. Καμία Κυβέρνηση στη Βρετανία δεν δείχνει πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία αυτή, ακόμη κι αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Βρετανικού Μουσείου. Είναι παρήγορο, βέβαια, ότι ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer κρατάει πιο θετική στάση από τον απερχόμενο κ. Σούνακ, δηλώνοντας ότι δεν θα μπλοκάρει πιθανή απόφαση του Βρετανικού Μουσείου για δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα. Όμως τίποτα δεν δείχνει αλλαγή στάσης στο θέμα της κυριότητας».
Από την πλευρά του, ο Ι.Σ. Παπαφλωράτος είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Γενικότερα, δεν αναμένεται κάποια δραματική αλλαγή στην πολιτική του Λονδίνου είτε στο Κυπριακό ζήτημα είτε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκεί που υπάρχει πεδίο για τη νέα κυβέρνηση (εάν υποθέσουμε ότι αυτή είναι των Εργατικών) προκειμένου να δείξει μία εντελώς διαφορετική πολιτική από τους Τόρις, είναι ακριβώς το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εν τούτοις, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί διότι και παλιότερα είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες, επί ηγεσίας του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν. Δυστυχώς, όμως, όταν αυτοί, ήρθαν στην εξουσία, δεν προχώρησε το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα. Πάντως, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση το έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά στην ατζέντα των διμερών ελληνοβρετανικών σχέσεων. Εντούτοις, πρέπει να αναμένουμε έμπρακτες ενέργειες από πλευράς των Εργατικών».
Επιπλέον, όπως σημειώνει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, όπως φαίνεται η πάγια θέση του κόμματος, αλλά και του Κιρ Στάρμερ προσωπικά, είναι ότι δε θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούτε και αυτός προτίθεται να αλλάξει τον νόμο του βρετανικού κράτους που απαγορεύει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας αντικειμένων που ανήκουν στο βρετανικό μουσείο (British Museum Act 1963).
Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κόμμα έχει ασχοληθεί και με τα γλυπτά του Παρθενώνα και είχε εκφράσει θετική γνώμη προς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας η DW σημειώνει πως εκτός από την αλλαγή του ενοίκου του, η σημαία της Ουκρανίας, η οποία κυμάτιζε δίπλα από τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack), αντικαταστάθηκε από εκείνη της Αγγλίας, γνωστή και ως Σταυρός του Αγίου Γεωργίου.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της, δεν πρόκειται για κάποιο μήνυμα εξωτερικής πολιτικής που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση, αλλά για μια ένδειξη της αγάπης του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ για το ποδόσφαιρο και ενώ η Εθνική Αγγλίας κάνει τη δική της προσπάθεια σήμερα στους προημιτελικούς του Euro 2024 στη Γερμανία.
Ποια είναι όμως η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική; Δηλώσεις για εσωτερικά ζητήματα όπως το NHS, τα σχολεία, τη στέγαση έχουν ήδη γίνει, όμως καμία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μοιάζει κάπως λογικό αφού χρειάζονται λεπτό και διπλωματικό χειρισμό, που δε χωρά σε μονολεκτικές δηλώσεις. Η δουλειά ξεκίνησε όμως από νωρίς για την νεοσύστατη κυβέρνηση. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τα 22 μέλη του έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Πρώτος σταθμός Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια ΝΑΤΟ
Ένα είναι σίγουρο: ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με τους εταίρους του στο εξωτερικό. Την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινά την Τρίτη.
Κατά την προεκλογική συζήτηση το Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει ανοιχτά ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη της χώρας αλλά και τη συνεργασία με τους συμμάχους ώστε να δυσκολέψουν τη Ρωσία στο να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, κυρίως μέσω κυρώσεων.
Ως προς τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, οι Εργατικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Η στάση του κόμματος είναι παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ οι δηλώσεις Στάρμερ περί «δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» είχε εκνευρίσει μερίδα των ψηφοφόρων του, που προέρχονται από τη μουσουλμανική κοινότητα. Να επισημανθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός υπήρξε δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα έχει δηλώσει ότι η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που θα επιφέρει τη μακροχρόνια ασφάλεια και θα συνεχίσει να πιέζει για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Στο Brexit τώρα και στη γειτονική ενιαία αγορά της ΕΕ, οι δηλώσεις Στάρμερ μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των βρετανικών εκλογών προκάλεσαν εντύπωση. Όπως δήλωσε, η Βρετανία δε θα επιστρέψει στην ΕΕ ούτε στην ενιαία αγορά της ή στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια της ζωής του, σβήνοντας έτσι τα σενάρια επιστροφής.
Πιστεύει όμως ότι μπορεί να κάνει καλύτερες εμπορικές ρυθμίσεις, ενώ θα αναζητήσει στενότερη σχέση με τους εταίρους αλλά και νέες διμερείς σχέσεις με συμμαχικές χώρες, όπως η Γαλλία και Γερμανία. Πάντως, τονίζεται από τα βρετανικά μέσα ότι και τα 22 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στους κόλπους της ΕΕ, στο εν λόγω δημοψήφισμα.