H Βρετανία θα κλείσει τα σύνορά της σε ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν μιλούν αγγλικά, σύμφωνα με το νέο της μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει από τη 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.
Βάσει του νέο συστήματος, όσοι επιθυμούν να εργαστούν στη Βρετανία θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Θα τους απονέμονται 50 μονάδες αν πληρούν αυτά τα κριτήρια, όμως θα πρέπει να φθάσουν τις 70 μονάδες για να εργαστούν στη χώρα.
Στις 10 σελίδες του σχεδίου της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά σε ανειδίκευτους εργάτες και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά
- Όποιος θέλει να έρθει στη Βρετανία για να εργαστεί θα πρέπει να έχει στα χέρια του προσφορά θέσης εργασίας με ετήσιες απολαβές 25.600 λιρών - αν και προβλέπεται και χαμηλότερο όριο για ειδικότητες όπως οι νοσηλευτές στους οποίους υπάρχει έλλειψη
H πολιτική αυτή στοχεύει να περιορίσει τον δραστικά τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών, κυρίως από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως Λιθουανία, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία. Στη Βρετανία ζουν περίπου 830,000 Πολωνοί που εργάζονται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στην παροχή χαμηλής ειδίκευσης υπηρεσιών.
Τον περασμένο Αύγουστο, η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ είχε παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας (ETA, Ηλεκτρονική Άδεια Ταξιδιού), που θα εφαρμοστεί για τους Κοινοτικούς πολίτες, και θα απαιτεί, πέραν όλων των άλλων, τη χρήση βιομετρικού διαβατηρίου, και όχι απλά την ταυτότητα, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, θα τους ζητείται να συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική αίτηση, τουλάχιστον τρεις μέρες προτού ταξιδέψουν, μαζί με κάποιο ποσό πληρωμής.
«Όταν οι πολίτες ψήφιζαν την αποχώρηση το 2016, ψήφιζαν για την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων μας. Μετά το Brexit θα εισαγάγουμε ένα αυστραλιανού τύπου σύστημα πόντων για τη μετανάστευση και θα πάρουμε μέτρα για την ενίσχυση των συνόρων και της ασφάλειας της Βρετανίας» δήλωνε τότε η υπουργός.
Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχανών οι οποίοι κάνουν λόγο για επίθεση της κυβέρνησης στην οικονομία προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» που περιλαμβάνουν απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και λουκέτα σε εργοστάσια. Ο Τομ Χαντλει αξιωματούχος της συνομοσπονδίας Εργατικού Δυναμικού έκανε λόγο "για καταστροφή" για τους εργοδότες που στηρίζονται στους ανειδίκευτους εργάτες.