Κορονοϊός και «καρτέλ του κακάο» εκτοξεύουν την τιμή της σοκολάτας

Κορονοϊός και «καρτέλ του κακάο» εκτοξεύουν την τιμή της σοκολάτας

Όπως φαίνεται η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει "χτυπήσει" ανοδικά μόνο τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού αλλά και αυτές του κακάο το οποίο είναι βάση για το πιο γευστικό ίσως έδεσμα του πλανήτη, την σοκολάτα.  

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής σοκολατοποιίας Lindt ανάφεραν πρόσφατα ότι οι τιμές των μετοχών της εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα που διαθέτει έχουν κλείσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, οι ειδικοί του κλάδου θεωρούν το κακάο "ανθεκτικό σε τέτοιες κρίσεις" βάζοντας το στην ίδια κατηγορία με την οδοντόπαστα, το σαμπουάν, τον καφέ και το χυμό πορτοκάλι.

Εν τούτοις, υπάρχουν φόβοι ότι σύντομα η τιμή του κακάο μπορεί να εκτοξευθεί.  Αρχικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Ντίτερ Βαισκοπφ ανακοίνωσε ότι η τιμή των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών θα είναι αυξημένη φέτος, όχι μόνο λόγω των λογιστικών δυσκολιών στις εισαγωγές λόγω κορονοϊου αλλά επειδή επίκειται πρόσφατη επιβάρυνση με 400 δολάρια ανά τόνο από τον Οκτώβριο. 

Αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι πάνω από το 60% των κόκκων κακάο παγκοσμίως καλλιεργείται στην Ακτή ελεφαντοστού – τη μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγό χώρα – και στη γειτονική Γκάνα. Στην Ακτή ελεφαντοστού παράγεται το 48,75% της συνολικής ποσότητας κακάο και στην Γκάνα περίπου το 22%. 

Οι δύο χώρες αποφάσισαν τις αρχές του έτους να επιβάλουν έξτρα φόρο 400 δολαρίων ανά τόνο στις εξαγωγές κακάο  με συνέπεια πολλοί να μιλούν για δημιουργία καρτέλ και δη του "ΟΠΕΚ του κακάο" στα πρότυπα του συνδέσμου πετρελαιοπαραγωγικων χώρων. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση ήταν ότι οι δύο αυτές χώρες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή επιβίωση των αγροτών τους, πολλοί εκ των οποίων ζουν με 3 δολάρια την ημέρα. 

Εξάλλου, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού ευνοούνται από το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση αυξανόταν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς και ότι το κακάο όπως αναφέρθηκε θεωρείται "στρατηγικό απόθεμα". Παρόλα αυτά, οι αναλυτές όπως και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών φοβούνται ιδιαίτερα στο τι θα γίνει αν ο κορονοϊος τους χτυπήσει με μανία την πόρτα.