Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα του Κοσόβου, θυμίζει τις κινήσεις της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία πριν από την εισβολή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά του Βελιγραδίου, όπως το πάγωμα του καθεστώτος υποψηφιότητάς του.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή (29/09), ότι παρακολουθούν μια ανησυχητική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων του Κοσόβου που αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι εγκρίνει πρόσθετες ειρηνευτικές δυνάμεις για το Κόσοβο.
«Ποτέ δεν υπήρξε αυτού του είδους η συγκέντρωση στρατευμάτων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς σε συνέντευξή της σε γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
«Τα τανκς και ο οπλισμός που έχουν εκεί μας δημιουργούν ένα άσχημο συναίσθημα γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα».
Η ίδια είπε ότι δεν ήταν μόνο η συγκέντρωση στρατευμάτων στην άκρη της πρώην νότιας επαρχίας της, την ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι, αλλά και η ρητορική της Σερβίας και οι μέθοδοι της που μοιάζουν με τη ρωσική συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία.
«Γι' αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν προτίθεται να διατάξει τις δυνάμεις του να περάσουν τα σύνορα στο Κόσοβο, διότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έβλαπτε τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψηλές από τότε που μια μάχη μεταξύ της αστυνομίας και ένοπλων Σέρβων που είχαν καταφύγει σε ένα μοναστήρι μετέτρεψε ένα ήσυχο χωριό στο βόρειο Κόσοβο σε πραγματική εμπόλεμη ζώνη πριν από 10 ημέρες.
Το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά από εξέγερση ανταρτών και επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999, κατηγορεί τη Σερβία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους Σέρβους μαχητές.
Η Σερβία κατηγορεί το Κόσοβο ότι προκάλεσε τη βία επειδή δεν εφάρμοσε μια δεκαετή συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει τοπική αυτονομία για τους Σέρβους σε μια περιοχή του βορρά της χώρας, όπου αποτελούν την πλειοψηφία.