Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεσμεύτηκαν την Τρίτη να συνεργαστούν για τον εντοπισμό χώρων ταφής από την εποχή του πολέμου, ώστε να εντοπιστούν τα λείψανα όσων εξακολουθούν να αγνοούνται από τη σύγκρουση του 1998-99.
Σχεδόν 24 χρόνια μετά, 1.621 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από τον πόλεμο που άφησε πίσω του περισσότερους από 13.000 νεκρούς. Η πλειονότητα των νεκρών και των αγνοουμένων είναι Αλβανοί.
Το ζήτημα παραμένει εμπόδιο για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην εχθρών.
«Πάνω από είκοσι χρόνια μετά, οι οικογένειές τους συνεχίζουν να ζουν μέσα στη θλίψη, αγνοώντας το πού βρίσκονται οι αγαπημένοι τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος διαμεσολάβησε για τη συμφωνία.
«Οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την τύχη των συγγενών τους, όπως και η κοινωνία στο σύνολό της», τόνισε.
Η συμφωνία επετεύχθη αργά την Τρίτη μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δύο τους βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συνάντηση υψηλού επιπέδου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης της ΕΕ για να βοηθήσει τις χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να μοιραστούν έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι διαβαθμισμένα, και να χρησιμοποιήσουν δορυφορικά δεδομένα και άλλη τεχνολογία για τον εντοπισμό των χώρων μαζικών τάφων.
Ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος από τον πόλεμο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ο οποίος περιείχε τα πτώματα 800 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ανακαλύφθηκε το 2001 σε αστυνομικό συγκρότημα κοντά στο Βελιγράδι.
Επέμβαση του ΝΑΤΟ
Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1998 όταν οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο, που τότε ήταν επαρχία της Σερβίας, πήραν τα όπλα σε μια εξέγερση κατά της κυριαρχίας του Βελιγραδίου. Έληξε τον Ιούνιο του 1999 μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.
Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, ωστόσο, η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της πρώην επαρχίας της.
Τον Μάρτιο, η Πρίστινα και το Βελιγράδι συμφώνησαν προφορικά να εφαρμόσουν υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο με στόχο τη βελτίωση των δεσμών, αλλά έκτοτε έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος.
Ένα εκκρεμές ζήτημα που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί είναι το κατά πόσο θα παραχωρηθεί αυτονομία στη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία αποτελεί περίπου το 5% του πληθυσμού.