Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας που ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, έκλεψαν συνολικά 66 εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζικών καταστημάτων στη Γάζα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Le Monde και AFP.
Όπως αναφέρει η Le Monde η οποία απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, στο εν λόγω κείμενο περιγράφονται οι διαρρήξεις, μία εκ των οποίων έγινε στο κυριότερο υποκατάστημά της στην Πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων και στο κύριο υποκατάστημά της στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισε η «Le Monde», στις 16 Απριλίου, υπάλληλοι του υποκαταστήματος «διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν ανοίξει μια τρύπα στην οροφή της αίθουσας των χρηματοκιβωτίων».
Αργότερα διαπιστώθηκε ότι «δράστες πήραν κασέτες με χαρτονομίσματα που περιείχαν ισραηλινά σέκελ αξίας που ισοδυναμεί με 2,8 εκατομμύρια ευρώ».
Την επόμενη μέρα, 17 Απριλίου, «ένοπλες ομάδες, εξοπλισμένες με εκρηκτικά, πήγαν και πάλι στο κτίριο για να ανατινάξουν το τσιμεντένιο πλαίσιο που είχε φτιαχτεί την προηγουμένη ώστε να προστατευθούν τα χρήματα, και άνοιξα τρία χρηματοκιβώτια, αφαιρώντας ισοδύναμο ποσό ύψους 29 εκατ. ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα.
Στις 18 Απριλίου δέχτηκε επίθεση το δεύτερο υποκατάστημα, το σημαντικότερο στο κέντρο της πόλης, από μια ομάδα ανδρών που δήλωσαν ότι ανήκουν «στις ανώτατες αρχές της Γάζας» - διατύπωση που παραπέμπει στη Χαμάς, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι δράστες έφυγαν αφού πήραν 33,6 εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ισραηλινός στρατός «κατέσχεσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» που ανήκε στην Τράπεζα. Η Le Monde επικαλείται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν χρήματα που αντιστοιχούσαν σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς.
Περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Παλαιστίνης, λόγω του πολέμου, να προστατεύσει τα χρήματα της αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ρευστό χρήμα. Μόνο δύο ATM λειτουργούν ακόμη, στη Ράφα και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όταν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.