Στην πρώτη της αντίδραση έπειτα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε τα βέλη της εναντίον του δικαστή που την έκρινε ένοχη, κατηγορώντας τον δικαστή ότι έλαβε «μία πολιτική απόφαση», τονίζοντας αποσκοπεί στο να την εμποδίσει να βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2027.
Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε: «Το δικαστήριο επιδίωξε συνειδητά να με μπλοκάρει από το να είμαι υποψήφια το 2027», προσθέτοντας ότι η απόφαση «θα έπρεπε να σκανδαλίζει κάθε πολίτη που πιστεύει στη δημοκρατία».
«Είμαι αθώα», επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι η ποινή την θέτει de facto εκτός προεδρικής κούρσας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αποσύρεται από το πολιτικό προσκήνιο. «Αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι αποσύρομαι από την πολιτική. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι τέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εκατομμύρια Γάλλοι είναι εξοργισμένοι. Στη Γαλλία, στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δικαστές εφάρμοσαν (τους νόμους) ενός αυταρχικού καθεστώτος», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είναι μια καταστροφική μέρα για τη δημοκρατία μας, με εκατομμύρια Γάλλους να στερούνται τον υποψήφιό τους».
«Οι δικαστές πρώτου βαθμού μπορεί να κάνουν λάθος, νομίζω μάλιστα ότι αγνόησαν όλες τις αιτήσεις. Από τις πρώτες ώρες της δίκης μας ήξερα ότι θα κρινόμασταν μεροληπτικά. Έχω αποκλειστεί αλλά στην πραγματικότητα είναι εκατομμύρια Γάλλοι που έχουν αποκλειστεί (από τη δημοκρατία)», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαδοχής της, η Λεπέν ανέφερε ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, αποτελεί «μια εξαιρετική δύναμη για το κόμμα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκείνος να τεθεί επικεφαλής στις επόμενες εκλογές, εφόσον η ίδια δεν μπορέσει να είναι υποψήφια.
Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου εις βάρος της «πολιτική» και τόνισε ότι παραβιάστηκε το κράτος δικαίου. «Το κράτος δικαίου καταστρατηγήθηκε πλήρως», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε νομικά αλλά σε πολιτικά κριτήρια.
Ερωτηθείσα για την αποχώρησή της από τη δικαστική αίθουσα, η Μαρίν Λεπέν είπε ότι «καταλάβαινα τέλεια τι εξηγούσε ο πρόεδρος» προτού φύγει. «Η δικαστής πολύ ξεκάθαρα είπε ότι θα εφαρμόσει την προσωρινή εκτέλεση της μη εκλογιμότητας για να με αποτρέψει από το να είμαι υποψήφια στην προεδρική εκλογή. Δεν χρειαζόμουν περισσότερα, είχα καταλάβει», είπε η ίδια, καταγγέλλοντας μια «πολιτική απόφαση».
Ένοχη για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ένοχη την Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και της επέβαλε, μεταξύ άλλων, ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι πέντε ετών κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, εκτός από την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, ένοχοι κρίθηκαν και άλλοι 8 ευρωβουλευτές του κόμματος της, καθώς και άλλα 12 άτομα.
Σύμφωνα επίσης με την απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (της τάξης των 4 εκατ. ευρώ) για να πληρώνει, μέσω εικονικών συμβάσεων εργασίας, τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι - ως όφειλε - τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι η Μαρίν Λεπέν τα γνώριζε όλα αυτά από το 2009, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο στόχος δεν ήταν ο προσωπικός πλουτισμός της. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι επί της αρχής η επιβολή της ποινής της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι είναι επιβεβλημένη στην περίπτωση της Μαρίν Λεπέν.
Η Μαρίν Λεπέν τοποθετείται μακράν στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 34% έως 37% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή.
Κάτι τέτοιο δεν προεξοφλεί ωστόσο τελική επιτυχία, καθώς η ακροδεξιά ηγέτης απέτυχε να εκλεγεί το 2017 και το 2022 στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα εφεσιβάλει την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση, γνωστοποίησε ο δικηγόρος της Ροντόλφ Μποσελού.
«Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία», είπε σε δημοσιογράφους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός στο Παρίσι.
Ποιες οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ουγγαρία, Ιταλία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καταδίκη της Λεπέν. Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων».
«Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν τον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου TASS.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την υποστήριξή του στη Λεπέν, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας: «Je suis Marine!».
Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζεται από την κρίση των δικαστηρίων.
Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια άσχημη ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως τη Ρουμανία.
Αυτή εναντίον της Μαρίν Λεπέν είναι μια κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες, σε μια εποχή που οι πολεμικές παρορμήσεις της Φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν είναι τρομακτικές.
Δεν θα εκφοβηθούμε, δεν θα σταματήσουμε: Πρόσω ολοταχώς, φίλη μου!».
Ο Ολλανδός, Γκερτ Βίλντερς μίλησε για σκληρή απόφαση και ανέφερε πως ευελπιστεί ότι η Λεπέν θα επιστρέψει στη διεκδίκηση της προεδρίας στη Γαλλία.
Ακόμη, στο εσωτερικό της Γαλλίας όλες σχεδόν οι προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Μαρίν Λεπέν με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος της Ζορντάν Μπαρντελά ο οποίος δήλωσε πως «σήμερα δεν καταδικάστηκε αδίκως η Μαρίν Λεπέν, αλλά εκτελέστηκε η γαλλική Δημοκρατία».
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας ο βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού κόμματος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί δήλωσε ότι «καμιά πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους».
Στον χώρο της αριστεράς ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε οτι «οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες», ενώ τα κόμματα των σοσιαλιστών και των οικολόγων τόνισαν πως «όταν κάποιος κλέβει τα λεφτά των Γάλλων πρέπει να τιμωρείται» και ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όσους εκλέγονται και δεν εκλέγονται, για ισχυρούς και αδύναμους».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη την Λε Πεν.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λε Πεν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.
Ενώ τόνισε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».
Μπαρντελά: Καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση για την καταδίκη της Λεπέν
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζόρνταν Μπαρντέλα, κάλεσε σε «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» σε απάντηση στην καταδίκη της ηγέτιδας του κόμματός του, Μαρίν Λεπέν.
«Η προσωρινή καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία την εμποδίζει να θέσει υποψηφιότητα το 2027, αποτελεί δημοκρατικό σκάνδαλο. Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική κινητοποίησή μας, ας τους δείξουμε ότι η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη», ανέφερε σε μήνυμά του στο Χ, το οποίο συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε ψήφισμα στον ιστότοπο του ακροδεξιού κόμματος – το οποίο καταγγέλλει τη «δικτατορία των δικαστών»