Σε «φρούριο» έχει μετατραπεί το Βίλνιους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, με τα σύνορα από τη Λευκορωσία να απέχουν μόλις 32 χιλιόμετρα.
Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν την Σύνοδο (11-12 Ιουλίου), η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις 151 χιλιόμετρα από την ίδια τη Ρωσία.
Πολλοί παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας τα οποία δεν διαθέτουν οι χώρες της Βαλτικής.
«Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς φθάνουν ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
Η Γερμανία ανέπτυξε 12 οχήματα εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών.
Η Ισπανία έφερε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Δανία εγκαθιστούν στρατιωτικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρέχουν δυνατότητες καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ενισχυμένες με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.
Για τον Nαουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αέρα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ηγέτη σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αεροπορικές άμυνες στις χώρες της Βαλτικής.
«Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για τη δημιουργία μιας εκ περιτροπής δύναμης για μια μόνιμη εναέρια προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.