Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, ορισμένα από τα οποία, όπως είπε, είναι τρεις φορές ισχυρότερα από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.
«Έχουμε πυραύλους και βόμβες που παραλάβαμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, η οποία αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.
«Οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές από εκείνες που (έπεσαν) στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πρώτη μεταφορά από τη Μόσχα τέτοιων πυρηνικών κεφαλών - λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα μικρότερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το βήμα αυτό παρακολουθείται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χτες ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας θα διαρκέσει αρκετές μέρες και ότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, εάν ποτέ χρειαστεί.
Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία, η οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, θα αρχίσει να τα αναπτύσσει στη Λευκορωσία αφού ετοιμαστούν ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τη φιλοξενία τους.
Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι συμφώνησε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας την ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών επί πολλές δεκαετίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους στάση σχετικά με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
Ο Λουκασένκο δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση στην ίδια συνέντευξη, η οποία δόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ότι η χώρα του διαθέτει πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή και έχει αποκαταστήσει πέντε ή έξι από αυτές.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε στη χώρα του να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης", όπως την αποκαλεί η Μόσχα, δήλωσε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι πιθανών επιτιθέμενων.
Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.