Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και αυξάνονται οι ενδείξεις για ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μέσω μιας συνεργασίας της με το Ιράν, ώστε να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις και να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Όπως είναι λογικό, το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί την ανησυχία της Δύσης.
Το ιστορικό
Εξάλλου, από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία ήταν πιο επικριτική απέναντι στο Ισραήλ, σε σχέση με τη Χαμάς, με την οποία είχε πιο φιλικές σχέσεις, έχοντας, εξάλλου, διατηρήσει και διπλωματικές επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Ρωσία είχε υποστηρίξει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καλούσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αντίθετα στις θέσεις που είχαν τότε οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Αντίστοιχα, λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο, μαζί με την Κίνα, άσκησε βέτο σε ένα ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού που είχε προταθεί από τις ΗΠΑ για μια συνολική κατάπαυση του πυρός, που περιλάμβανε και την απελευθέρωση των ομήρων, θεωρώντας ότι το κείμενο ήταν πολύ μονόπλευρο και ευνοούσε το Ισραήλ.
Η ρωσική βοήθεια στους Χούθι
Η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση, η Ρωσία προσπάθησε να παραδώσει πυρομαχικά στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων για να επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην ενέργεια αυτή αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ και η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει εμπλακεί ανοιχτά στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας στο πλευρό των αντιπάλων των Χούθι, εξέφρασε τις ανησυχίες της.
Η επίσκεψη Σοϊγκού στην Τεχεράνη
Πριν λίγες ημέρες, μετά την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χαμάς, Χανίγια, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε την Τεχεράνη. Όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz το Ιράν παρέδωσε στη Ρωσία ολόκληρη λίστα με αιτήματα για βοήθεια σχετικά με την αναβάθμιση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ιδίως της αεράμυνας, καθώς ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να επιτεθεί σε στόχους εντός της χώρας, αν αποφασίσει να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων ή αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η Δύση επικρίνει την επιλογή του Ισραήλ να ακολουθήσει πολιτική ουδετερότητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.