To καμπάνακι του κινδύνου για την ΕΕ με αφορμή το Brexit έκρουσε ο γάλλος πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αναγκαιότητα για περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες.
«Χειρίστηκα για αρκετό διάστημα μια υπόθεση η οποία δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε και νομίζω ότι μπορεί να λάβουν χώρα και άλλα απίθανα γεγονότα - εδώ στη χώρα μας, όπως η εκλογή της κυρίας Λεπέν» δήλωσε ο Μπαρνιέ στο ραδιοφώνο France Inter με αφορμή το νέο του βιβλίο, «The Grand Illusion: A Secret Diary of Brexit».
«Στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, είναι επείγον να δείξουμε την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού project», είπε ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς αλλος το ζήτημα του Brexit αφού χειρίστηκε εξαρχής τις επίπονες διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά.
«Ίσως - και είναι μια πρόταση που κάνω για την επερχόμενη γαλλική Προεδρία τον επόμενο χρόνο - θα χρειαστεί να αξιολογήσουμε κάθε ευρωπαϊκή ικανότητα και πολιτική για να δούμε ποιες εξακολουθούν να έχουν προστιθέμενη αξία και ποιες δεν έχουν. Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιστραφούν στα κράτη-μέλη αρμοδιότητες», τόνισε ο Μπαρνιέ.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε ότι θετικό προέκυψε από το Brexit και αυτό ηταν το προειδοποίηση που έστειλε στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος. «Ειλικρινά, το Brexit ήταν ένα διαζύγιο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το διαζύγιο είναι θετικό. Είναι μια αποδυνάμωση… για εμάς … και για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται μόνο του, σε απομακρυσμένα νερά, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία».