«Αυτό που πολλοί διπλωμάτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αγνοήσει περισσότερο είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν είναι τα μόνα θύματα της "βασιλείας του τρόμου" της Χαμάς. Οι απλοί Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την κυριαρχία τους, όπως οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι υπέφεραν καθημερινά υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει ο γνωστός αναλυτής για τη Μέση Ανατολή του American Enterprise Institute (ΑΕΙ), Μάικλ Ρούμπιν, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι να διωχθεί η Χαμάς από τη Λωρίζα της Γάζας.
Σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην πύλη 19FortyFive -υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ πρέπει να απομακρύνει τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας», ο Αμερικανός αναλυτής αναφέρεται αρχικά στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς λέγοντας ότι «οι Ισραηλινοί θρηνούν μια επίθεση που πολλοί παρομοιάζουν με την 11η Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες είναι νεκροί και δεκάδες απήχθησαν. Ένοπλοι της Χαμάς υπό τη διεύθυνση του Ιράν και με προμηθευτές όπλων από την Τουρκία κυνηγούσαν αμάχους σε όλο το νότιο Ισραήλ».
Ασκεί κριτική στην πολιτική κατευνασμού των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η δήλωση του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα δήλωσε: «Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πιο ήσυχη σήμερα από ό,τι ήταν εδώ και δύο δεκαετίες», φαίνεται τόσο ανόητη, όσο και αφελής.
«Όχι μόνο συμβούλεψε να υπάρξει επανέναρξη των κονδυλίων του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ στη Γάζα παρά την αναγνώριση της δικής του κυβέρνησης ότι η Χαμάς θα αποκτούσε τέτοια κεφάλαια, αλλά διηύθυνε επίσης την αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά στο Ιράν στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις», συνεχίζει και προσθέτει ότι με αυτόν τον τρόπο η τελευταία «απελευθέρωσε κεφάλαια για αυτόν τον σκοπό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη λύση από την «απέλαση κάθε μέλους της Χαμάς από τη Γάζα, ίσως σε χώρες όπως η Τουρκία ή το Κατάρ που έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη σύγκρουσης και είναι από τους πιο γενναιόδωρους ευεργέτες της Χαμάς».
Όπως αναφέρει, το Κατάρ θα ήταν μια καλύτερη επιλογή απλώς και μόνο επειδή «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να οπλίσει την τρομοκρατική ομάδα εναντίον Αρμενίων και Κούρδων ή να τους χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την Ευρώπη».
Το Κατάρ έχει επίσης και άλλο πλεονέκτημα, σημειώνει: «Το 99% του πληθυσμού της ζει σε αστικές περιοχές, αφήνοντας τις αγροτικές ερημικές περιοχές ανοιχτές. Το γεγονός ότι το Κατάρ υπερασπίστηκε για δεκαετίες τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας η Χαμάς είναι παρακλάδι, θα έδινε στην κυβέρνηση του Κατάρ την ευκαιρία να δείξει την ειλικρίνειά της και να επιτρέψει πραγματικά την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και απλών Παλαιστινίων που αποφεύγουν τη βία και αναζητούν καλύτερες ζωές».
Υπογραμμίζει ότι Ισραήλ και ΗΠΑ δεν πρέπει πλέον να συμβιβάζονται με ημίμετρα και τονίζει πως είναι καιρός να συγκληθεί μια διάσκεψη για να καθοριστούν οι χώρες που είναι πρόθυμες να δεχτούν κάθε μέλος της Χαμάς.
«Έχουν χάσει το δικαίωμά τους να ζουν στη Γάζα. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καιρός να στείλουμε τη Χαμάς στο παρελθόν», καταλήγει.