Ένας διαδηλωτής που κατευθυνόταν τρέχοντας προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία, χρειάστηκε να ακινητοποιηθεί στο έδαφος από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το επεισόδιο αυτό, το δεύτερο μέσα σε 24 ώρες, σημειώθηκε τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος έφτανε για μια εκδήλωση στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
Χθες, η ομιλία του στη Χάγη διακόπηκε από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα, έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων στη Γαλλία εναντίον της αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Ο άνδρας τραγουδούσε, στα γαλλικά αλλά με ξενική προφορά, ένα στιχάκι που φωνάζουν οι διαδηλωτές στη Γαλλία: «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, ακόμη κι αν δεν το θέλει ο Μακρόν, είμαστε εδώ».
Η οργή ενάντια στον νόμο για το συνταξιοδοτικό, με τον οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, έχει ήδη διαταράξει την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ολλανδία.
Την Τρίτη, προσπαθούσε να ακουστεί ενώ ένας άλλος άνδρας του φώναζε ότι «η γαλλική δημοκρατία χάθηκε». Στη συνέχεια πάντως κατάφερε να εκφωνήσει την ομιλία του για την Ευρώπη.
Πέραν του θυμού για την εσωτερική πολιτική, που ακολούθησε τον Μακρόν και στην Ολλανδία, ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται επίσης από τις ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους του για την εξωτερική πολιτική του. Οι Γάλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά, την οργή και τη σύγχυση που προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και την Ταϊβάν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter σήμερα, ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στα σχόλιά του για την Κίνα.
«Μια Ευρώπη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις αξίες της, και είναι κύρια της μοίρας της, δημιουργεί θέσεις εργασίας και διαχειρίζεται την κλιματική μετάβαση - Αυτό χτίζουμε», ανέφερε.
Στη Γαλλία, τα συνδικάτα σχεδιάζουν άλλη μία ημέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων για αύριο Πέμπτη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση και στηρίζει τις διαμαρτυρίες.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφανθεί την Παρασκευή εάν ο νόμος και ο τρόπος με τον οποίο πέρασε, τηρεί τις συνταγματικές διατάξεις ή αν η αντιπολίτευση μπορεί να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για να οργανώσει δημοψήφισμα εναντίον του. Εάν το Συμβούλιο δώσει το «πράσινο φως», ο νόμος θα δημοσιευτεί και θα τεθεί σε εφαρμογή. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι θέλει να τεθεί σε ισχύ πριν από τα τέλη του έτους.