Σφοδρή επίθεση κατά της Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε ο Εμάνουελ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εξαρτάται από τη ρωσική εξουσία και τον Βλ. Πούτιν καθώς δεν έχει ακόμα ξεπληρώσει το δάνειο που πήρε το 2015 κάτι το οποίο προκαλεί εξάρτηση. «Αυτό είναι ψέμα. Πληρώνουμε κάθε μήνα, είμαστε ένα φτωχό κόμμα αλλά αυτό δεν είναι ντροπή», απάντησε η Μ. Λεπέν.
Οι δύο μονομάχοι του β' γύρου των γαλλικών εκλογών διασταυρώνουν αυτή την ώρα τα ξίφη τους, σε ένα debate που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε με κριτική στα μέρα του Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι θέλει να δώσει πίσω στους Γάλλους τα χρήματα τους, με 150- 200 ευρώ κάθε μήνα και σε κάθε σπίτι.
Λεπέν: Κύριε Μακρόν σάς άκουσα να χαίρεστε ότι αυξήσατε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αλλά εγώ δεν έχω δει παρά Γάλλους να μου μιλάνε για προβλήματα με την αγοραστική δύναμη
Μακρόν: Οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι θα έχουν αύξηση στους λογαριασμούς τους πολλών δεκάδων μην πω εκατοντάδων ευρώ κάθε μήνα αν εκλεγείτε. Έχω διανύσει αυτήν την περίοδο προσπαθώντας να πάρω τις σωστές αποφάσεις και θα συνεχίσω να το κάνω γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε έτσι τη χώρα μας πιο ανεξάρτητη και πιο δυνατή. Στα 22 μέτρα που προτείνετε δεν υπάρχει καν η λέξη ανεργία
«Αυτό είναι μια αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει σωστά τα πέντε τελευταία χρόνια και σάς ευχαριστώ γι' αυτό», είπε ειρωνικά.
Λεπέν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητας, της αγοραστικής δύναμης, του σχολείου, της υγείας. Κυρίως θα είμαι η πρόεδρος της ανακτημένης ομόνοιας μεταξύ των Γάλλων. Θέλω να κάνω πραγματικά την αγοραστική δύναμη πρώτη προτεραιότητα αν με επιλέξουν οι Γάλλοι. Θέλω να ρίξω τον φόρο στην ενέργεια, στο σύνολο της ενέργειας.
Μακρόν: Ο ρόλος της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι κατ' αρχήν να στηρίξει την Ουκρανία για να αντισταθεί και τον ουκρανικό λαό. Πιστεύω ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να κρατήσουμε αυτήν τη γραμμή φροντίζοντας να μην επεκταθεί αυτός ο πόλεμος.
Λεπέν: Η μόνη δράση στην οποία εναντιώνομαι είναι το μπλοκάρισμα των εισαγωγών αερίου και ρωσικού πετρελαίου επειδή θα έχουν κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Μακρόν: Ήσασταν μια από τις πρώτες πολιτικές προσωπικότητες νομίζω το 2014 που αναγνωρίσατε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Εξαρτάστε από τη ρωσική εξουσία και τον κύριο Πούτιν. Δεν είστε σε σχέση ισχυρού προς ισχυρό. Επειδή εξαρτάστε από τον κύριο Πούτιν. Δεν έχετε ακόμα ξεπληρώσει αυτό το δάνειο που πήρατε το 2015. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό προκαλεί εξάρτηση. Το δάνειο σας δεν ελήφθη από μια οποιαδήποτε τράπεζα.
Λεπέν: Αυτό είναι ψέμα. Δεν μπορώ να σάς αφήσω να λέτε ότι δεν πληρώνουμε. Πληρώνουμε κάθε μήνα, είμαστε ένα φτωχό κόμμα αλλά αυτό δεν είναι ντροπή.
Μακρόν: Μιλάτε στον τραπεζίτη σας όταν μιλάτε στη Ρωσία.
H Μ. Λεπέν κατηγόρησε τον Εμ. Μακρόν ότι εμπόδισε το κόμμα της να πάρει δάνειο από γαλλική τράπεζα για τις εκλογές του 2017.
Λεπέν: Έχω καταλάβει ότι θα επιθυμούσατε να αντικαταστήσετε τη γαλλική κυριαρχία με την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Το κάνατε συμβολικά αντικαθιστώντας τη γαλλική σημαία με την ευρωπαϊκή στην αψίδα του θριάμβου.
Μακρόν: Είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την τεχνολογία μας, την ενέργεια μας. Έχουμε ανάγκη μια Ευρώπη πιο δυνατή, με εμπιστοσύνη.
Για τη σχέση με τη Ρωσία η Λεπέν είπε «είμαι μια γυναίκα απόλυτα και ολοκληρωτικά ελεύθερη».
«Είστε μια εθνικίστρια που είναι μάλλον υπέρ του καυχήματος για το έθνος. Το σχέδιο σας είναι σχέδιο συρρίκνωσης», ανέφερε ο Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν «κοντραρίστηκαν» σχετικά με τις προτάσεις τους για κίνητρα για αύξηση μισθών και μπόνους, κατηγορώντας ο καθένας τον άλλο ότι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι αυξήσεις θα είναι «αυτόματες».
«Δεν πρόκειται να κάνετε τους μισθούς, κυρία Λεπέν», «όπως δεν πρόκειται να κάνετε τα μπόνους, κύριε Μακρόν», απάντησαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, παραπέμποντας στο θέμα της αγοραστικής δύναμης.
Η επικεφαλής του εθνικού μετωπου υπερασπίστηκε την πρότασή της για πάγωμα των «εργοδοτικών εισφορών» σε περίπτωση «αύξησης 10% στους μισθούς έως και 3 φορές το μίνιμουμ εισόδημα». «Είναι σίγουρα έλλειμμα» για το κράτος αλλά «δεν είναι άμεση δαπάνη», διαβεβαίωσε η Μ. Λεπέν.
Από την πλευρά του, ο Ε. Μακρόν επέστρεψε στο σύστημα μπόνους που πληρώνουν οι εταιρείες, το οποίο θα απαλλάσσεται από φόρους έως και 6000 ευρώ.
«Αλλά στην πραγματική ζωή, όταν πας να πάρεις δάνειο από τον τραπεζίτη σου, σου ζητάει τον μισθό σου και δεν τον νοιάζουν τα μπόνους», υποστήριξε η Μ. Λεπέν. «Έτσι, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το μέτρο που προτείνω για την αύξηση του εισοδήματος είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των Γάλλων», είπε.
Μακρόν: «Δεν αυξάνετε τα έσοδα γιατί δεν διαχειρίζεστε τους μισθούς», τόνισε. «Δεν θα ήθελα όσοι μας ακούνε να νομίζουν ότι μαζί σας θα αυξηθεί ο μισθός τους κατά 10%, δεν είναι αυτόματα», επέμεινε.
H Μαρίν Λεπέν διαβέβαιωσε ότι αν εκλεγεί οι Γάλλοι θα παίρνουν σύνταξη μεταξύ 60 και 62 ετών.
Λεπέν: Υπάρχουν 400.000 επιπλέον φτωχοί κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας. Ο αριθμός της παραγωγικότητας έχει πέσει τελείως. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι 0,1 %.
Μακρόν για την Ευρώπη: Θέλετε να βγείτε από την ΕΕ αλλά δεν λέτε περισσότερα. Στην πανδημία δεν παρήγαμε εμβόλιο mRNA. Το κάναμε γιατί έχουμε ευρωπαϊκή συμφωνία και είμαστε η πρώτη ήπειρος στην εξαγωγή του εμβολίου.
Ο Μακρόν θεώρησε ότι «δεν ήταν τυχαίο ότι, πριν από 5 χρόνια, η Ρωσία είχε παρέμβει στην εκστρατεία» για τις προεδρικές εκλογές εις βάρος του. «Ήσουν πάντα διφορούμενη στο θέμα γιατί δεν βρίσκεσαι σε κατάσταση "εξουσίας - εξουσίας", ότι δεν μπορείς να υπερασπιστείς σωστά τα συμφέροντα της Γαλλίας σε αυτό το θέμα επειδή τα συμφέροντά σου συνδέονται με ανθρώπους κοντά στη ρωσική εξουσία», πρόσθεσε.
«Η Κριμαία δεν πρέπει να σας έχει δημιουργήσει ούτε σ εσάς πολλά προβλήματα αφού υποδεχθήκατε τον κ. Πουτίν με μεγάλη μεγαλοπρέπεια στις Βερσαλλίες» και μετά «στο Μπρεγκανσόν στο σημείο των διακοπών σας», απάντησε η M. Λεπέν.
«Δέχτηκα τον κ. Πουτίν ως αρχηγό κράτους αλλά όχι ως τραπεζίτη κυρία Λεπέν».
Η υποψήφια εξέφρασε την «αλληλεγγύη και (την απόλυτη συμπόνια της με τον ουκρανικό λαό» και θεώρησε ότι «η επιθετικότητα της οποίας έπεσε θύμα η Ουκρανία δεν είναι αποδεκτή».
Χαιρέτισε «τις προσπάθειες» που ανέπτυξε ο πρόεδρος «να προσπαθήσει να βρει, στο όνομα της Γαλλίας, τα μέσα, τις φωνές της ειρήνης».
Ο Εμ. Μακρόν επανέλαβε ότι προτεραιότητά του είναι «να αποφύγει τη διεύρυνση της σύγκρουσης, γιατί δεν είμαστε υποτελείς κανενός, και να φέρει σταδιακά τη Ρωσία στα λογικά της».