Αρκετοί έχουν αιφνιδιαστεί από τη δημοσκοπική κατάρρευση του Προέδρου Μακρόν στη Γαλλία και από την πλήρη δημοσκοπική καταβαράθρωση του Συντηρητικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο κανένα από τα δυο γεγονότα δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει. Οποιοδήποτε διαφορετικό δημοσκοπικό εύρημα θα αποτελούσε έκπληξη τεραστίου μεγέθους και για τις δυο χώρες, τις οποίες χωρίζει το στενό της Μάγχης. Και εξηγούμεθα.
Ας πάρουμε τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι σύμφωνα με όλες τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις από το 2017 μέχρι σήμερα, η ανατροπή της ευρείας συναίνεσης προς τις πολιτικές του προέδρου Μακρόν, είχε συντελεστεί ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου του 2017, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα, που δημοσιεύτηκε στο Politico. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το 48% των συμμετεχόντων στις έρευνες επικροτούσε τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αντίθετα στο 47% διαφωνούσε.
FRANCE 1
Το 48% - 47% υπέρ του Μακρόν είχε ανατραπεί μέσα στο 2019, οδηγώντας σε 74% - 25% κατά του Μακρόν. Η μεγαλύτερη διαφορά που είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η διαφορά είχε αρχίσει να μειώνεται, καθώς πλησίαζαν οι προεδρικές εκλογές του 2022. Και μάλιστα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών, οι υποστηρικτές των πολιτικών του Μακρόν ήταν στο 41%, ενώ οι διαφωνούντες ήταν στο 57%. Παρά ταύτα, ο φόβος των Γάλλων, για την πιθανότητα ανάληψης της γαλλικής προεδρίας από την Μαρί Λεπέν, είχε οδηγήσει ακόμα και τους πιο σκληρούς επικριτές του προέδρου Μακρόν, στο να τον στηρίξουν.
Έκτοτε η ψαλίδα συνέχισε να αυξάνεται, με τη δυσαρέσκεια να απογειώνεται μετά την προώθηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων από τη γαλλική κυβέρνηση. Στις δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί πριν από δώδεκα μήνες οι υποστηρικτές του Μακρόν είχαν υποχωρήσει στο 27%, με τους διαφωνούντες να σκαρφαλώνουν εκ νέου στο 70%.
Και έτσι φτάσαμε στις δημοσκοπήσεις της 20ης Ιουνίου 2024, όπου οι διαφωνούντες βρίσκονται στο 72%, ενώ οι συμφωνούντες με τη γαλλική προεδρία βρίσκονται στο 27%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
FRANCE 2
Ας αφήσουμε στην άκρη το δίπολο των πολιτών που είναι υπέρ ή κατά του προέδρου Μακρόν και ας παρατηρήσουμε τους συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν τις ψήφους των Γάλλων, όπως καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση στις 25 Ιουνίου 2024.
Το RN (Rassemblement National), δηλαδή το κόμμα Λεπέν – Μπαρντελά βρίσκεται στο 34%.
Το NFP (Nouveau Front Populaire), δηλαδή η συμμαχία της Αριστεράς βρίσκεται στο 28%.
Το ENS (Ensemble pour la République), δηλαδή η κεντρώα συμμαχία Μακρόν καταγράφεται στο 20%.
Το LR (Les Républicains) του Ερίκ Σιοτί, βρίσκεται στο 7%.
Το REC (Reconquête / Ανακατάληψη), με το οποίο είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, βρίσκεται στο 2%
Ο συνασπισμός LO (Lutte Οuvrière / Εργατική Πάλη) και NPA (Nouveau Parti Αnticapitaliste / Νέο Αντικαπιταλιτικό Κόμμα), βρίσκεται στο 1%.
Το DLF (Debout la France / Η Γαλλία Όρθια), βρίσκεται στο 1%.
Τέλος, διάφορες ομάδες της Αριστεράς, συγκεντρώνουν το 1%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
FRANCE 3
Η εικόνα της πορείας των δημοσκοπήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαφέρουν αισθητά, από όσα περιγράψαμε για τη Γαλλία. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2021, η υποχώρηση της δύναμης των Συντηρητικών, είχε οδηγήσει σε μια ισορροπία στα δημοσκοπικά ευρήματα ως προς τη δύναμη των Εργατικών. 36% με 36%.
Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η υποχώρηση των Τόρρηδων που είχε τροφοδοτηθεί από μια σειρά λανθασμένων πολιτικών επιλογών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και τα λανθασμένα πρόσωπα που είχαν επιλεγεί σαν αρχηγοί του κόμματος των Συντηρητικών, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Η εκλογή της Λιζ Τρας στην αρχηγία των Torries, είχε αυξήσει τη διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στο 11% με τους Εργατικούς να λαμβάνουν το 42% και τους Συντηρητικούς να υποχωρούν στο 31%.
Η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα έφτασε στο 30%, μετά από την εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Τόρρηδων και από την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Οι Εργατικοί καταγράφηκαν στο 52% και οι Συντηρητικοί βρέθηκαν στο 22%. Η επιλογή του Ρίσι Σούνακ, πέραν της πολιτικής του ανεπάρκειας που αποδείχθηκε στην πορεία, δεν είχε γίνει ποτέ αποδεκτή από τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών, αφού το μοντέλο του «δισεκατομμυριούχου Ινδού πρωθυπουργού», τους απωθούσε και εξακολουθεί να τους απωθεί.
UK 1
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το ακροδεξιό κόμμα Reform του οποίου ηγείται ο βασικός υποστηρικτής του Brexit, Νάιτζελ Φάραντζ, από το 3% που διατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτοξεύτηκε μετά από την εκλογή του Ρίσι Σούνακ στο 7% και υπολογίζεται σήμερα στο 16%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,
το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 41%,
οι Συντηρητικοί με 21%,
το ακροδεξιό Reform με 16%,
οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) με 12%,
οι Πράσινοι (Greens) με 6%,
το Σκωτσέζικο Κόμμα (SNP) με 3% και
το αριστερό Ουαλικό Κόμμα (Plaid Cymru) με 1%, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.
UK 2
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ακολουθήσει δυο σχεδόν παρόμοιες πορείες απώλειας της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, που έχει οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση των δυνάμεων τους.