Μέρκελ: Αν η Ουκρανία είχε μπει στο ΝΑΤΟ το 2008, θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο πόλεμος
AP newsroom/Michael Sohn
AP newsroom/Michael Sohn
BBC

Μέρκελ: Αν η Ουκρανία είχε μπει στο ΝΑΤΟ το 2008, θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο πόλεμος

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στο BBC, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην Ουκρανία, τον Πούτιν, αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα και πιθανότητα θα ήταν χειρότερος, εάν το Κίεβο είχε ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμη νωρίτερα. Ήταν απολύτως σαφές για μένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα παρακολουθούσε την Ουκρανία να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022», επισημαίνει. 

Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ εκφράζει την ανησυχία της για τις νέες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ευτυχώς, η Κίνα μίλησε επίσης για αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να παραλύουμε από φόβο, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή μαζί με τις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο… Η προοπτική είναι τρομακτική», ήταν τα λόγια της.

Επί καγκελαρίας Μέρκελ, η Γερμανία κατασκεύασε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέονται με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι περιέγραψε αυτό το φθηνό αέριο ως «γεωπολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου». Απαντώντας η πρώην καγκελάριος τονίζει στο BBC ότι είχε δύο κίνητρα με τους αγωγούς: γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διατήρηση ειρηνικών δεσμών με τη Ρωσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει ότι προσπάθησε να περιορίσει τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας διπλωματία και διαπραγματεύσεις, κάτι που -παραδέχεται- ότι τελικά απέτυχε.

Και η γερμανική βιομηχανία έχει πληγεί δυσανάλογα από κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Αναγκασμένη να αναζητήσει καύσιμα από άλλους προμηθευτές, η χώρα αγοράζει τώρα ακριβό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Οι γερμανικές επιχειρήσεις λένε ότι έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από το κόστος.

«Να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση για να καταπολεμηθεί η ακροδεξιά»

Η μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο σε μια εμβληματική κίνηση, ήταν ίσως η καθοριστική στιγμή της θητείας της. Κάποιοι μίσησαν αυτή της απόφαση, άλλοι την επικρότησαν.

Όσον αφορά τις αναφορές ότι οι πολιτικές της το 2015 βοήθησαν να τροφοδοτήσουν τα αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, αφότου προσπάθησε να επιβάλει ποσοστώσεις μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η κ. Μέρκελ λέει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για όλη την Ευρώπη.

«Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ακροδεξιά είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση», δηλώνει. 

«Να είστε ειλικρινείς με τον Τραμπ»

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κάποιες απόψεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δεύτερη θητεία Τραμπ. Ποιες είναι οι συμβουλές της;

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, να τις παρουσιάζετε ξεκάθαρα και να μην φοβάστε, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι πολύ ειλικρινής», αναφέρει απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Εκφράζεται πολύ ξεκάθαρα. Και αν το κάνεις κι εσύ, υπάρχει κάποιος αμοιβαίος σεβασμός. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εμπειρία μου». 

Αλλά όταν η δημοσιογράφος του BBC τη ρωτά αν της λείπει η πολιτική και όλη αυτή η ισχύς που είχε, η κοφτή απάντησή της είναι: «Όχι, καθόλου».