Μέσω της κρατικής τηλεόρασης, το νέο δικτατορικό καθεστώς στη Μιανμάρ προχώρησε σήμερα σε προειδοποιήσεις προς τους διαδηλωτές καθώς πλήθη κατεβαίνουν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
«Ενέργειες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο εναντίον των παραβιάσεων που ταράζουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν τη σταθερότητα του κράτους, τη δημόσια ασφάλεια και το κράτος δικαίου», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV, που ελέγχεται από το κράτος. Είναι η πρώτη προειδοποίηση που απευθύνουν οι αρχές μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το Σάββατο.
Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, συγκεντρώθηκαν στη Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την πηγή αυτή, ενώ εικόνες που μεταδόθηκαν από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δύο διαδηλωτές να βρίσκονται στο έδαφος αφού τέθηκαν στο στόχαστρο των αντλιών. Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία στην πρωτεύουσα κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν αλλιώς θα το κάνει με τη χρήση βίας.
Επιπλέον, σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ετήσια ομιλία του προς διπλωμάτες από περισσότερες από 180 χώρες, κάλεσε τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να επανέλθουν στην πορεία προς τη δημοκρατία που «διακόπηκε απότομα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μιανμάρ ζει υπό στρατιωτικά ελεγχόμενο καθεστώς για σχεδόν 50 χρόνια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948. Μια σταδιακή φιλελευθεροποίηση ξεκίνησε το 2010, στη συνέχεια μια πολιτική κυβέρνηση με ντε φάκτο επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Τσι ανήλθε στην εξουσία μετά τη νίκη του κόμματός της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) στις εκλογές του 2015.
Το κόμμα κατήγαγε και πάλι συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τις οποίες αμφισβητούν οι στρατιωτικοί, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές δε διαπίστωσαν σημαντικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά τη νίκη του LND, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα το οποίο είναι πολύ ευνοϊκό προς τους στρατιωτικούς. Ο στρατός υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει ελεύθερες εκλογές και ότι θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.