Η χούντα στη Μιανμάρ επέκρινε σήμερα Τετάρτη (06/09) τη «μονομερή» ανακοίνωση των ηγετών της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) οι οποίοι καταδίκασαν τη βία εναντίον των αμάχων, στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στην Τζακάρτα.
Ο στρατός, που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ, απέρριψε την ανακοίνωση της ASEAN, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις της Ένωσης είναι «μεροληπτικές» και «μονομερείς», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που δημοσιεύθηκε στην κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Το Ναϊπιντάου ζήτησε από την ASEAN να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της Χάρτας της, κυρίως την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών μελών.
Στην ανακοίνωσή τους, η οποία περιήλθε χθες, Τρίτη, στην κατοχή του AFP, οι ηγέτες της ASEAN «ζήτησαν κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις και από όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να υπάρξει αποκλιμάκωση της βίας και να τερματιστούν οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των αμάχων, των κατοικιών και των δημόσιων κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αγορές, εκκλησίες και μοναστήρια».
Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 ο στρατός στη Μιανμάρ έχει επιδοθεί σε αιματηρή καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης και κυρίως των υποστηρικτών της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Παράλληλα οι ηγέτες της ASEAN εξέτασαν την εφαρμογή του σχεδίου πέντε σημείων, το οποίο υπέγραψε η χούντα το 2021, αν και έκτοτε το αγνοεί.
«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των πέντε σημείων», δήλωσε η Ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών Ρέντο Μαρσούντι στους δημοσιογράφους χθες, Τρίτη.
Εξάλλου οι ηγέτες της Ένωσης αποφάσισαν ότι δεν θα αναλάβει η χούντα στη Μιανμάρ την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN το 2026, αλλά οι Φιλιππίνες.
«Η Μιανμάρ δεν θα αναλάβει την προεδρία της ASEAN το 2026», επιβεβαίωσε ο Ζάου Μιν Τουν εκπρόσωπος της χούντας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Οι χώρες μέλη της Ένωσης, που συχνά χαρακτηρίζεται ένα φόρουμ συζήτησης χωρίς πραγματική εξουσία, είναι διχασμένες αναφορικά με την κρίση στη Μιανμάρ.
Η ASEAN δεν καλεί πλέον εκπροσώπους της χούντας στις υψηλού επιπέδου συνεδριάσεις της και κάποιες χώρες ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το στρατιωτικό καθεστώς από την Ένωση. Ωστόσο, άλλες επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος με τους στρατιωτικούς.