Η Μέση Ανατολή στο «κόκκινο» και το Ισραήλ σε ύψιστη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Προς αποτροπή του ιρανικού καθεστώς και για τη θωράκιση του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, και διά στόματος Μπάιντεν διαμηνύουν στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε». Μπαράζ ρουκετών κατά της ισραηλινής επικράτειας εξαπολύει η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Διπλωματική φρενίτιδα επικρατεί διεθνώς για την αποτροπή μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι ούτε προς το στρατηγικό συμφέρον της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρά τους «βρυχηθμούς» της.
Οι 40 ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά του βόρειου Ισραήλ δεν είναι το είδος της απάντησης που αναμένεται εκ μέρους του Ιράν. Το μπαράζ, όχι ασυνήθιστο αλλά σε μεγαλύτερη ένταση συγκριτικά με τις επιθέσεις που έχουν ακολουθήσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ήλθε έπειτα από 48 ώρες ηρεμίας στο βόρειο μέτωπο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, και ισραηλινά μαχητικά απάντησαν πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ.
Εν μέσω της ανησυχίας που γιγαντώνεται για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να είναι σε θέση να αναχαιτίσουν εισερχόμενες ρουκέτες, πυραύλους ή drones. Πληροφορίες θέλουν μεταξύ αυτών, το αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» να πλέει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει την «ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πότε εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες πως μπορεί να έλθει η αντίδραση του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε «σύντομα». Ωστόσο, στρεφόμενος στην Τεχεράνη, προειδοποίησε: «Μην το κάνετε».
Αποφασισμένο σε κάθε περίπτωση να απαντήσει για την επιδρομή της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, το ιρανικό καθεστώς εμφανίζεται να ζυγίζει το ρίσκο της μορφής που θα λάβουν τα αντίποινα που έχει προαναγγείλει κατά του Ισραήλ, και υπό το φόβο αμερικανικής εμπλοκής φέρεται να έχει στείλει «σήμα» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χτυπήσει με τρόπο κατά τον οποίο θα καθίσταται αναπόφευκτη μία μείζονα περιφερειακή σύγκρουση.
Τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον, και όπως προκύπτει από πηγές της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που επικαλούνται αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, η εκτίμηση της Ουάσινγκτον είναι πως η Τεχεράνη σχεδιάζει ένα σοβαρό χτύπημα κατά του Ισραήλ ως μήνυμα αποτροπής έναντι πληγμάτων ανάλογων αυτού της Δαμασκού, αλλά όχι σε κλίμακα που να πυροδοτήσει έναν ανοιχτό πόλεμο.
Σε ιρανικές πηγές αποδίδονται την ίδια στιγμή αναφορές πως σχετικό μήνυμα έχει διαβιβαστεί προς την Ουάσινγκτον από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στο Ομάν, το οποίο έχει συχνά ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον. Εκ μέρους του Λευκού Οίκου η πληροφορία δεν έχει σχολιαστεί.
Η Τεχεράνη γνωρίζει πως εάν επιχειρήσει ένα χτύπημα στο Ισραήλ προερχόμενο από το έδαφός της, η απάντηση θα είναι ανάλογη. Όπως γνωρίζει και ότι θα έχει απέναντί της ταυτόχρονα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί έγκειται και το στρατηγικό δίλημμα με το οποίο ήλθε αντιμέτωπο το Ιράν μετά την επιδρομή στη Δαμασκό και το θάνατο του στρατηγού Ζαχεντί: Πώς θα κάνει πράξη τις απειλές για ισχυρή απάντηση και «τιμωρία» του Ισραήλ, αλλά χωρίς να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε ανάφλεξη.
Ομοίως το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδρασή του, κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές. Εάν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός ή οποιαδήποτε πλευρά κινηθεί σε λάθος ισορροπίες, οι συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και για τον κόσμο, θα μπορούσαν να είναι τεράστιες. Παράλληλα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν όντως το Ιράν θα καταφέρει να πλήξει το Ισραήλ με τρόπο που δεν θα ωθήσει και τις ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά.
Η ιρανική επίθεση εμφανίζεται ως ζήτημα ωρών ή ημερών σε σειρά δημοσιευμάτων του αμερικανικού Τύπου -Wall Street Journal, Bloomberg-, καθώς και κατά πληροφορίες του δικτύου CBS, που επικαλούνται τόσο αμερικανικές, όσο και ιρανικές πηγές. Εικάζεται πως θα συνίσταται σε ένα συνδυασμό αεροπορικών πληγμάτων από πυραύλους και drone με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και πιθανότατα θα προέλθει από το δίκτυο των πληρεξουσίων του Ιράν σε Λίβανο, Συρία, Υεμένη, Ιράκ -μεμονωμένα ή και από κοινού.
Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) φέρεται να έχει παραθέσει επιλογές και σενάρια για πλήγματα κατά του Ισραήλ στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανέφερε χθες η WSJ επικαλούμενη σύμβουλο των IRGC. Σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τους Φρουρούς άρχισαν να κυκλοφορούν βίντεο με προσομειώσεις επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Χάιφα στα βόρεια του Ισραήλ και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα, στα νότια.
Η απειλή μίας ιρανικής επίθεσης είναι «υπαρκτή και αξιόπιστη», είναι η επίσημη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου διά στόματος του εκπροσώπου του Τζον Κίρμπι. Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ στο Ισραήλ βρίσκεται ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Κουρίλα.
Οι στιγμές είναι επικίνδυνες για τη Μέση Ανατολή και η αγωνία για έναν ανοιχτό πόλεμο εξίσου μεγάλη και στις δύο πλευρές, στο Ισραήλ και στο Ιράν, δηλώνει η Σίμα Σάιν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής Μοσάντ, μιλώντας στο δίκτυο CBS News.
Κατά την εκτίμησή της, εάν το Ιράν επιλέξει να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι μία σύνθετη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρόμοια με εκείνη που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον σαουδαραβικής πετρελαϊκής εγκατάστασης το 2019.
Η Σίμα Σάιν θεωρεί πως η στόχευση θα είναι οι IDF και στρατιωτικές υποδομές. «Αλλά το ερώτημα θα είναι η ζημιά. Εάν υπάρξουν πολλά θύματα, νεκροί ή τραυματίες» σημειώνει. Στην περίπτωση αυτή, εγείρεται ο κίνδυνος για μείζονα κλιμάκωση, αναφέρει, Προσθέτει, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί μια περιφερειακή σύγκρουση.
Στο διπλωματικό πεδίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Κίνας, «καθιστώντας σαφές πως η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, μίλησε απευθείας με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μεταφέροντάς του ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε ευρύτερη σύγκρουση, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε σε ανάρτησή του στο Χ «βαθιά ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός που θα οδηγήσει σε περισσότερη βία».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκδώσει οδηγία προς τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ να μην κινηθούν εκτός της ευρύτερης περιοχής της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Μπερ Σεβά για λόγους ασφαλείας. Η Γαλλία και η Ινδία, μετά τη Ρωσία, κάλεσαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ μέχρι νεοτέρας.
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) τελούν σε ύψιστη ετοιμότητα, το πολεμικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου προς αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ στρατός και Μοσάντ έχουν εγκρίνει κατά πληροφορίες της Yedioth Ahronoth σχέδια για επίθεση αντιποίνων εφόσον το Ισραήλ δεχθεί πλήγμα από ιρανικό έδαφος.