Moderna: «Καλύτερη ανοσολογική προστασία από τα σημερινά» προσφέρει το υποψήφιο αντιγριπικό εμβόλιο
Shutterstock
Shutterstock

Moderna: «Καλύτερη ανοσολογική προστασία από τα σημερινά» προσφέρει το υποψήφιο αντιγριπικό εμβόλιο

«Καλύτερη ανοσολογική προστασία από τα σημερινά» εμβόλια προσφέρει το υποψήφιο εμβόλιο mRNA κατά της εποχικής γρίπης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Moderna την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η ανοσολογική προστασία είναι ισχυρότερη έναντι τεσσάρων στελεχών του ιού της γρίπης, συγκριτικά με τα συμβατικά εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα, αναφέρει το CNN.

Το πειραματικό εμβόλιο, με την προσωρινή ονομασία mRNA-1010, συγκρίθηκε με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο εποχικής γρίπης της GSK που ονομάζεται Fluarix. Η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από κλινικές μελέτες της Φάσης 3 έδειξαν ότι το mRNA-1010 προσφέρει καλύτερη ανοσολογική απόκριση από αυτό της GSK. Αυτό είναι καλό νέο για την εταιρεία καθώς μια προηγούμενη έκδοση του πειραματικού εμβολίου της δημιούργησε ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των στελεχών Α του ιού της εποχικής γρίπης, αλλά όχι έναντι των στελεχών Β. Ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης.

Η Moderna, όπως και η Pfizer, προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης ώστε να στοχεύουν καλύτερα τα στελέχη του ιού. Η Moderna δήλωσε επίσης ότι αναμένει απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο mRNA για τον RSV που προορίζονται για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω έως τον Απρίλιο. Η Pfizer και η GSK έλαβαν έγκριση από τον FDA για τα εμβόλιά τους κατά του RSV για ενήλικες, τα οποία βασίζονται σε διαφορετική τεχνολογία, τον Μάιο.

Παρενέργειες

Μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, κόπωση και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι οι παρενέργειες που έδειξαν οι κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τη Moderna. 

Όπως ακριβώς τα εμβόλια mRNA κατά του Covid-19, τα αντιγριπικά εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA δίνουν εντολή στα κύτταρα να παραγάγουν τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει στη συνέχεια να αναγνωρίζει και να μπορεί να καταπολεμήσει όταν έρθει αντιμέτωπο με τον πραγματικό ιό.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα εποχικά εμβόλια γρίπης mRNA μπορούν να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν ταχύτερα από αυτά που βασίζονται σε παλαιότερη τεχνολογία. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται γρήγορα και η καλύτερη αντιστοίχιση των στελεχών με την έναρξη της περιόδου γρίπης θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.