Νέες πυρηνικές απειλές εξαπέλυσε η Μόσχα, καθώς συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat - γνωστό ως Satan 2, μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου - σε υπηρεσία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τετάρτη (27/11).
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση.
Ο πύραυλος RS-28 Sarmat, το λεγόμενο «πιο θανατηφόρο» πυρηνικό όπλο του κόσμου, έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνικές κεφαλές για να χτυπάει στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του επιβραδύνθηκε από καθυστερήσεις και αποτυχίες στις δοκιμές.
Rusya tarafından geliştirilen SARMAT Kıtalararası Balistik Füzesi’nin silodan atış anı 🚀 pic.twitter.com/Jg8nj5fWah
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) November 23, 2024
Τον Σεπτέμβριο, εμπειρογνώμονες είπαν ότι η Ρωσία φαινόταν να έχει υποστεί μια καταστροφική αποτυχία στην τελευταία δοκιμή του πυραύλου, αφήνοντας έναν βαθύ κρατήρα στο σιλό εκτόξευσης.
Ο Sarmat είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την 1η Μαρτίου 2018. O RS-28 Sarmat πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στις 20 Απριλίου 2022, και η ρωσική κυβέρνηση δήλωνε τότε ότι ο πύραυλος θα τεθεί σε υπηρεσία το 2022. Στις 16 Αυγούστου 2022, υπογράφηκε κρατική σύμβαση για την κατασκευή και προμήθεια του στρατηγικού πυραυλικού συστήματος.
RS28 SARMAT pic.twitter.com/EchnJHUSIr
— Gospodin Nebojša (@GospodinNebojsa) November 24, 2024
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης του πυραύλου στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στην περιφέρεια Όμπλαστ. Ο πύραυλος φέρεται να πέταξε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα και έπεσε εντός του εύρους δοκιμής.
Αργότερα, την 1η Μαρτίου 2018, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, δήλωσε ότι «η ενεργή φάση των δοκιμών» του πυραύλου είχε ξεκινήσει. Λίγο αργότερα, μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή αναφέρθηκε ότι οι πληροφορίες του 2007 για τον πύραυλο Sarmat είχαν διαρρεύσει στη Δύση σκόπιμα. Στις 30 Μαρτίου 2018, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον Sarmat να εκτελεί τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμαστική του εκτόξευση στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της έκθεσης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων στο Κέντρο Διαχείρισης Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε ότι ο Sarmat είναι ικανός για «υποτροχιακή πτήση 35. 000 χιλιομέτρων». Οι δοκιμές αναμενόταν αρχικά να ολοκληρωθούν το 2021 και, κατά την περίοδο 2020-2027, «είκοσι πυραυλικά συντάγματα να επανεξοπλιστούν με το RS-28».