Όπισθεν ολοταχώς στο 2020… Η Σούπερ Τρίτη ήλθε να «κλειδώσει» τη ρεβάνς ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα τρωτά σημεία αμφοτέρων καθ’ οδόν προς μία αναμέτρηση που πιθανότατα θα κριθεί στο νήμα. Η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει με τον Τραμπ να δίνει μία γερή γεύση των όσων έπονται σκιαγραφώντας μία σχεδόν μεταποκαλυπτική Αμερική εφόσον δεν είναι εκείνος ο νικητής της 5ης Νοεμβρίου, και τον Μπάιντεν να αλλάζει στρατηγική και να ετοιμάζεται να περάσει σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του προκατόχου του.
Πολλοί ακόμη αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούνται ξανά στο ίδιο δίλημμα στις κάλπες του Νοεμβρίου, με τον υπόδικο τέως πρόεδρο να έχει επιτύχει μία θεαματική «ολική επαναφορά» όταν όλοι θεωρούσαν μετά τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου πως το κεφάλαιο Τραμπ έχει κλείσει και τον Τζο Μπάιντεν, παρά την αναιμική δημοτικότητα και το γηραιό της ηλικίας του, να είναι εκείνος που δίνει τη μάχη για τους Δημοκρατικούς.
Οι δημοσκοπήσεις σταθερά καταδεικνύουν επί μήνες πως αυτή την «επαναληπτική» η πλειονότητα των Αμερικανών δεν την επιθυμεί, ωστόσο μετά και την Σούπερ Τρίτη η μονομαχία τους σε οκτώ μήνες από σήμερα είναι μονόδρομος -άνευ απροόπτων στη διαδρομή.
Θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες έως ότου Μπάιντεν και Τραμπ «κλειδώσουν» και επίσημα το δημοκρατικό και ρεπουμπλικανικό χρίσμα αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων καθ’ οδόν προς τα κομματικά συνέδρια του καλοκαιριού, όμως οι προκριματικές πρακτικά τελείωσαν. Ο Τζο Μπάιντεν ούτως ή άλλως ως απερχόμενος πρόεδρος «κατέβαινε» δίχως ουσιαστικό ανταγωνισμό, και στο αντίπαλο στρατόπεδο η Νίκι Χέιλι βρίσκεται πλέον και επίσημα εκτός «κάδρου» έχοντας αναστείλει την εκστρατεία της.
Στις προκριματικές της Σούπερ Τρίτης οι Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ ως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησαν, όμως στις κάλπες «είδαν» να επιβεβαιώνονται οι γνωστές τους αδυναμίες: Η «αδέσμευτη» ψήφος ως αντίδραση στους χειρισμούς Μπάιντεν στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής -η οποία μετά το Μίσιγκαν, αναδείχθηκε ακόμη πιο ισχυρή στη γειτονική Μινεσότα σε απόδειξη ότι η δυσαρέσκεια επεκτείνεται μεταξύ προοδευτικών και νεότερης ηλικίας Δημοκρατικών ψηφοφόρων- και οι Ρεπουμπλικανοί κολεγιακής μόρφωσης στα προάστια και τις πανεπιστημιουπόλεις που ψηφίζουν Χέιλι.
Το μετριοπαθές Βερμόντ ήταν για τον Τραμπ και η μόνη απώλεια των προκριματικών σε 15 πολιτείες, ενώ για τον Μπάιντεν η έκπληξη ήλθε από τη μικροσκοπική Αμερικανική Σαμόα στον Ειρηνικό που επέλεξε ένα αουτσάιντερ, τον επιχειρηματία Τζέισον Πάλμερ.
Όπως και σε προγενέστερες προκριματικές, ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε με ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 80%. Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το ποσοστό δεν το έχει αγγίξει, αν και φυσικά η Νίκι Χέιλι είναι, ή καλύτερα ήταν, πιο ισχυρή αντίπαλος από την Μαριάν Γουίλιαμσον ή τον Ντιν Φίλιπς. Παρά την ψήφο διαμαρτυρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σαφώς την υποστήριξη της βάσης του κόμματός του, καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο να ξανακερδίσει τους αντιδρώντες λόγω Γάζας, έστω την πλειονότητα εξ αυτών. Από την άλλη, ο Τραμπ θα παραμείνει ο Τραμπ που οι Ρεπουμπλικανοί σε ποσοστά 30% έως και 40% καταψήφισαν στην μέχρι στιγμής πορεία των προκριματικών.
Παρ' όλα αυτά η δημοσκοπική εικόνα εν όψει της κάλπης του Νοεμβρίου απέχει πολύ από το να είναι ευνοϊκή για το Δημοκρατικό Κόμμα. Η προεκλογική μάχη αρχίζει με τον Μπάιντεν να έπεται στις δημοσκοπήσεις απέναντι σε έναν υπόδικο πρώην πρόεδρο που επιχείρησε να καταλύσει τη Δημοκρατία, και ενώ έχει να επιδείξει μία σχετικά υγιή αμερικανική οικονομία. Είναι το μεταναστευτικό και η ηλικία του που «βαραίνουν» τον Μπάιντεν. Και ενώ για το δεύτερο δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει, για την κρίση στα σύνορα επεδίωξε δικομματική συμφωνία που η τραμπική δεξιά μπλόκαρε για να μη χάσει το προεκλογικό επιχείρημα του «χάους» στα σύνορα.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Αριζόνα και τη Τζόρτζια. Μαζί με τις πολιτείες που κέρδισε το 2020 είναι αρκετές για να του «δώσουν» 283 εκλέκτορες και την προεδρία. Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο να χάσει την Αριζόνα και τη Τζόρτζια, δύο πολιτείες που είχε κερδίσει το 2020, ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει επειγόντως να «θωρακίσει» τις άλλες τρεις εξίσου αμφίρροπες πολιτείες που τον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια: Το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Ο Τραμπ προηγείται σε εθνικό επίπεδο στις περισσότερες μετρήσεις του τελευταίου μήνα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσκόπησης των New York Times/Siena College το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δεν είναι αυτή εικόνα που θα περίμεναν πολλοί από μία ρεβάνς Μπάιντεν-Τραμπ, ειδικά αφότου οι Δημοκρατικοί απέκρουσαν το πολυδιαφημιζόμενο «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές και κατήγαγαν νίκες σε πολιτειακό επίπεδο με άξονα τη Δημοκρατία και το ζήτημα της άμβλωσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αλλάξει στρατηγική, καθώς έχει έλθει η ώρα να «ταρακουνήσει» την εκστρατεία του και να αντιδράσει στις αρνητικές δημοσκοπήσεις.
Οι προεδρικοί τόνοι, η παράθεση των πεπραγμένων της προεδρίας του, η εκστρατεία για την επιτυχία των Bidenomics, δεν έχουν αποδώσει. Μία κατά μέτωπο επίθεση στον Τραμπ βρίσκεται προ των πυλών, και είναι επίσης ένας τρόπος να επιδείξει την ενέργεια που οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι του, σύμφωνα με τις μετρήσεις, δεν του αποδίδουν πλέον. Το επιτελείο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει πως μετά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους στις 4.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, την Πέμπτη (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) θα επιδοθεί σε «επίδειξη δύναμης», με τους δύο πρώτους σταθμούς του να είναι η Ατλάντα και η Φιλαδέλφεια.
Το βλέμμα την Πέμπτη θα είναι στραμμένο στον Τζο Μπάιντεν όχι μόνο για όσα θα πει, αλλά και για το πώς θα τα πει. Θα είναι η ομιλία του στο μεγαλύτερο κοινό πιθανότατα μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών το καλοκαίρι, η οποία έρχεται εν μέσω μεγάλων διεθνών κρίσεων και εσωτερικών προκλήσεων. Είναι η ηλικία του Τζο Μπάιντεν όμως -81 ετών σήμερα- που αυξάνει το διακύβευμα για τον Λευκό Οίκο, με εκατομμύρια τηλεθεατές να συντονίζονται όχι μόνο για να ακούσουν τα λόγια του αλλά για να δουν πόσο ενεργητικός και διαυγής θα παρουσιαστεί.
Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, στα επινίκια για την Σούπερ Τρίτη στο Μαρ-α-Λάγκο έλειπαν οι πανηγυρικοί τόνοι, όπως και οποιαδήποτε αναφορά στην Νίκι Χέιλι. Παρουσίασε μία μαύρη, ζοφερή εικόνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας για ακόμα πιο σκοτεινές ημέρες εφόσον επανεκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν. Χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «τριτοκοσμική χώρα», τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων, όσο και τις εκλογές, αμφισβητώντας εκ νέου την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών. Μίλησε ξανά για «εισβολή» μεταναστών, τους οποίους κυρίως «βάφτισε» εγκληματίες και δολοφόνους, και επέμεινε ότι το έθνος κατρακυλά στο χάος υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν. Κατήγγειλε την πολιτική έναντι της Κίνας και την απόσυρση από το Αφγανιστάν και επανέλαβε πως εάν βρισκόταν ο ίδιος στα ηνία θα είχαν αποφευχθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος στη Γάζα. Και έτσι θα πορευθεί προς τις κάλπες...