Την ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των υποψήφιων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ζήτησε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη 10 χωρών τον Μάιο του 2004.
«Οι πολιτικές και γεωγραφικές γκρίζες ζώνες στα Βαλκάνια ή στην ανατολική ΕΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες», τόνισε η Μπέρμποκ και προειδοποίησε πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοιες γκρίζες ζώνες, δεδομένου ότι για τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν αποτελούν πρόσκληση για ανάμειξη, για αποσταθεροποίηση».
Την 1η Μαΐου 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε στις τάξεις της την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Γνωρίζουμε τουλάχιστον από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: η επέκταση της ΕΕ σήμερα είναι επίσης μια γεωπολιτική αναγκαιότητα», έγραψε ο Μπέρμποκ.
Ακριβώς όπως πριν από 20 χρόνια, εκατομμύρια Ευρωπαίοι σήμερα βλέπουν μια ευκαιρία και μια υπόσχεση να γίνουν πολίτες της ΕΕ. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε άλλη μια ολόκληρη γενιά να μαραζώνει ξανά στον προθάλαμο της ΕΕ, όπως συνέβη με τα Δυτικά Βαλκάνια», προειδοποίησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, «δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε την ένωσή μας μεγαλύτερη και ισχυρότερη - και επομένως ασφαλέστερη» και συνέχισε λέγοντας «η γενιά του κύματος διεύρυνσης του 2004 έπρεπε να συγκεντρώσει το κουράγιο της "να μην την παρασύρουν οι άνεμοι και τα λαϊκιστικά συνθήματα"»
«Η γενιά μας αντιμετωπίζει τώρα την αποστολή της υπεράσπισης και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος της ειρήνης και της ελευθερίας, ακόμη κι αν κοστίζει απίστευτη ποσότητα ενέργειας», τόνισε ακόμα η Μπάερμποκ.
Σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων επιλογών βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.