«Η ισραηλινή επίθεση, που εξαπολύθηκε ως απάντηση στη θανατηφόρα διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είναι πλήρως δικαιολογημένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από το Τελ Αβίβ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται στο Ισραήλ κυρίως «για να φέρουμε όλους τους υπόλοιπους ομήρους στην πατρίδα τους».
Αναφερόμενος στην αντιπρόταση της Χαμάς για συμφωνία και την απάντηση του Ισραήλ, ο Μπλίνκεν λέει ότι «ενώ η απάντηση της Χαμάς περιέχει κάποια σαφή μη-σταθερά σημεία, πιστεύουμε ότι δημιουργεί χώρο για την επίτευξη συμφωνίας. Και θα δουλέψουμε σε αυτό αδιάκοπα μέχρι να φτάσουμε εκεί».
Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι ο ίδιος και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ μίλησαν για τη μεγιστοποίηση της ανθρωπιστικής προστασίας και την ανακούφιση των κατοίκων της Γάζας. «Οι περισσότεροι έχουν χάσει κάποιον που αγαπούν», αναφέρει, «και μέρα με τη μέρα, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται».
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ με συγκεκριμένους τρόπους για την προστασία των πολιτών και για την παροχή περισσότερης βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», ενώ ανέφερε πως είναι εφικτή μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Επίσης, δήλωσε: «Το Ισραήλ έχει κάνει σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της ροής βοήθειας, στη συνέχεια διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκεχειρίας, ανοίγοντας διαδρόμους για τους πολίτες και ανοίγοντας το συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom».
«Ως αποτέλεσμα, περισσότερη βοήθεια ρέει σε περισσότερα μέρη στη Γάζα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη φορά από τις 7 Οκτωβρίου».
Ανέφερε, επίσης, ότι μια ομάδα του ΟΗΕ ξεκίνησε την αποστολή της στη βόρεια Γάζα για να αξιολογήσει τις συνθήκες εκεί.
«Ο καθημερινός απολογισμός... παραμένει πολύ υψηλός», τόνισε και επεσήμανε τα βασικά βήματα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι περισσότερη βοήθεια θα φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους ενώ κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει το κατεστραμμένο πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, να επιταχύνει τη ροή της βοήθειας από την Ιορδανία, να ενισχύσει την αποσυμφόρηση και να βελτιώσει τον συντονισμό με τους οργανισμούς βοήθειας».
«Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι η παράδοση σωτήριας βοήθειας στη Γάζα δεν εμποδίζεται για κανέναν λόγο, από κανέναν», λέει, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες πολιτών από Ισραηλινούς στο Κερέμ Σαλόμ.
Και συνέχισε λέγοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αντιμετωπίζει έναν εχθρό που δεν θα ανταποκρινόταν ποτέ σε αυτά τα πρότυπα» προσθέτοντας ότι η Χαμάς ενσωματώνεται ανάμεσα στους αμάχους και εκτοξεύει ρουκέτες από νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία.
Αποκαλεί τη Χαμάς «έναν εχθρό του οποίου οι ηγέτες περιτριγυρίζονται από ομήρους» και λέει ότι είναι «ένας εχθρός που έχει δηλώσει δημοσίως τον στόχο του να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αθώους πολίτες, απλώς και μόνο επειδή είναι Εβραίοι, και να εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη».
«Το Ισραήλ είναι απολύτως δικαιολογημένο να αντιμετωπίζει τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Οι Ισραηλινοί εξευτελίστηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου», τονίζει. «Οι όμηροι έχουν υποβαθμιστεί κάθε μέρα από τότε, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για να υποβαθμίζονται οι άλλοι».
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι είναι «ακριβώς όπως οι οικογένειές μας».
«Ειρήνη στη Μέση Ανατολή σημαίνει ένα πλήρως ενσωματωμένο Ισραήλ»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι ο διπλωματικός δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή σημαίνει «ένα Ισραήλ πλήρως ενσωματωμένο στην περιοχή, με κανονικές σχέσεις με χώρες-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα με μια συγκεκριμένη, χρονικά καθορισμένη και μη αναστρέψιμη πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ, με τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας».
Επίσης, ξεκαθάρισε πως για να επιτευχθεί μια πορεία προς ένα κράτος, η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να λάβει μέτρα «για να μεταρρυθμιστεί και να αναζωογονηθεί».
Ο Μπλίνκεν ανέφερε πως είπε στον ηγέτη της Παλαιστινιακή Αρχής Αμπάς ότι: «η διακυβέρνηση πρέπει να βελτιωθεί, όπως και η λογοδοσία προς τον παλαιστινιακό λαό».
Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας και τα συμφέροντά μας για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση».
«Η UNRWA πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά, αλλά το έργο της πρέπει να διατηρηθεί»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση στη Ράφα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση που αναλαμβάνει το Ισραήλ πρέπει να έχει πρώτα και κύρια στο μυαλό του τους αμάχους.
Σχετικά με την UNRWA, δήλωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενδελεχής έρευνα και να τεθούν σε εφαρμογή σαφή μέτρα ώστε το προσωπικό να μην μπορεί ποτέ ξανά να εμπλακεί στην τρομοκρατία».
Το έργο που επιτελεί η UNRWA «πρέπει να διαφυλαχθεί, επειδή τόσες πολλές ζωές εξαρτώνται από αυτό... Οι λειτουργίες πρέπει να διατηρηθούν», τόνισε.